Soutěž Hračka roku vybrala letošní nejlepší stolní hry. Slaví Albi a Ravensburger
Novinka zdroj: Ravensburger

Soutěž Hračka roku vybrala letošní nejlepší stolní hry. Slaví Albi a Ravensburger

28. 11. 2023 8:50 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Hračka roku je už tradiční česká soutěž, ve které odborná porota i veřejnost vybírá ty nejlepší produkty pro děti. Letos se konal již 16. ročník, během něhož se zvolili vítězové v několika různých kategoriích, včetně té pro stolní hry. Radost tak mohou mít hlavně ve vydavatelstvích Albi a Ravensburger, jejichž produkty se dostaly do nejlepší trojice.

Úplným vítězem se v této kategorii staly Chytré kostky – Zvířata od první jmenované společnosti. Jde o vědomostně-postřehovou hru, v níž se 2 až 6 hráčů snaží rychle vybrat kartičku dle hozených parametrů na kostkách. Opravdu velice jednoduchý a svižný titul, který odehrajete zhruba do 15 minut a vaše děti se s ním nebudou pouze bavit, ale také rozvíjet.

Zbylé dvě pozice pak patří už čistě Ravensburgeru, který je obsadil druhým Scotland Yard: Sherlock Holmes Edition a třetím Harry Potter: Boj proti temným silám. Oba projekty pracují s licencí známé značky a jde do jisté míry o detektivky. V první pátráte s ikonickým fiktivním vyšetřovatelem po proradném profesorovi Moriartym (jedná se o hru jednoho proti všem se skrytým pohybem), zatímco ve druhé se nelítostní Smrtijedi blafováním skrývají před čaroději, aby se jim povedlo porazit obyvatele Bradavic. Navíc v obou případech platí, že se jedná o alternativní verze starších titulů (Scotland Yard a Vlkodlaci).

Kromě této zmíněné trojice je ještě dobré se věnovat magnetické hře Mrňousku! Ukaž! Co víš?, která získala druhé místo v nové kategorii Český originál, oceňující inovativní projekty z našich luhů a hájů. Tento vědomostní titul navazuje na svou starší verzi pro odrostlé, jenom je tentokrát určený opravdu pro ty nejmenší, kteří v něm zábavnou formou ověří své znalosti na celkově 128 obrázkových otázkách ze 16 okruhů. Děti proto nemusí umět ani číst, aby se do hraní mohly pustit. Rovněž platí, že zábavu zde nalezne jak sólista, tak i parta více hráčů. Jedná se o produkt firmy Beneš a Lát, kterou můžete znát díky stavebnicím Seva.

Všichni zmínění se tak přidávají k vyčtu oceněných titulů z minulých let, do nichž patří třeba Terra Futura, Šampioni jablečného království, Psí život, Karak nebo Cortex. Proto, jestli ještě nemáte vhodné dárky pod stromeček, těmito vítězi rozhodně chybu neuděláte.

Nejnovější články