Souboj dělnické třídy s podnikateli, střední třídou a státem v deskovce Hegemony vyjde v češtině!
Novinka zdroj: BoardGameGeek

Souboj dělnické třídy s podnikateli, střední třídou a státem v deskovce Hegemony vyjde v češtině!

2. 8. 2023 14:01 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Kickstarterovaná hra Hegemony: Lead Your Class to Victory se v uplynulých měsících začala objevovat u svých podporovatelů a prakticky okamžitě se zjistilo, že se jedná o velice kvalitní titul, který se momentálně na BoardGameGeeku pyšní velmi vysokým hodnocením 8,5 bodů z 10.

A jak už to tak u podobně populárních a opěvovaných deskovek bývá, dříve nebo později se s pousta z nich dočká českého překladu, což je i případ Hegemony. Na lokalizaci se spojila rovnou dvě česká vydavatelství Fox in the Box a Mindok, která celkem nedávno oznámila svou první spolupráci na překladu hry Food Chain Magnate a už tehdy zaznívalo, že u jedné hry nezůstane.

Hegemony: Lead Your Class to Victory je silně asymetrická deskovká hra simulující vlastně celou společnost jednoho státu, přičemž hráči si rozdělí její jednotlivé segmenty. Jeden z hráčů se zhostí role dělnické třídy a bude dělat vše pro to (klidně stávkovat a demonstrovat), aby se těžce pracující lid měl lépe a za svou práci byl adekvátně finančně odměněn.

Druhý hráč si zahraje na podnikatele, který dělnickou třídu využívá ve svůj prospěch, hledá cesty, jak si ulehčit od daní (třeba v daňových rájích) a na svých produktech vydělává jmění. Střední třída má od obojího trochu – provozuje menší podniky, v nichž zaměstnává pár dělníků. No a čtvrtý hráč bude představovat samotný stát, snažit se všem vyhovět, ale při tom nezkrachovat díky výběru daní.

V tomto případě není nutné hrát vždy ve čtyřech hráčích, hra má dobře fungovat i v menším počtu, ale je celkem zjevné, že nejvíc interakcí a střetů zažijete s více lidmi u stolu. Hráči si tu ostatně volí zákony, které vždy někomu nevyhovují, ale každý se je může pokusit nějakým způsobem prosadit v rámci diskuze.

Český název hry Hegemony: Lead Your Class to Victory se v tuto chvíli nedozvídáme, ale zahrajeme si někdy v příštím roce.

Nejnovější články