Sbírání vzácných komiksů v brazilské hře Comic Hunters potěší všechny milovníky Marvelu
Novinka zdroj: Bucaneiros Jogos

Sbírání vzácných komiksů v brazilské hře Comic Hunters potěší všechny milovníky Marvelu

5. 2. 2024 13:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Asi nebudeme příliš zastírat fakt, že produktů spojených s komiksy jsou lidé už tak trochu přesycení. Je to možné vidět hlavně ve filmovém průmyslu, v němž po zlaté éře přišel strmý pád a drtivá většina novinek uvedených v minulém roce patřila mezi zklamání nejen po stránkách kvality, ale i výdělečnosti. Osobně mi pak přijde, že se jistá únava začíná projevovat i v oblasti stolních her. Deskovek s komiksovou licencí je už zkrátka moc. Na druhou stranu taková Comic Hunters ze zástupu přece jen vyčnívá.

Projekt brazilského studia Bucaneiros Jogos, návrháře Roberta Coelha a ilustrátora Diega Sáa utočí především na „staromódní“ nadšence, kteří si nejraději listují sešitami a knihami. Na poli zhruba jedné hodiny se totiž snažíte sesbírat ta nejvzácnější komiksová vydání se svými oblíbenými hrdiny i záporáky, jako je dobrý soused Spider-Man, nezastavitelný Hulk, Thor nebo starý dobrý Kapitán Amerika.

Hra je určená pro sólisty i skupiny až čtyř hráčů a je rozdělená na tři větší kola. Každé z nich představuje výlet do vyhlídlého komiksového obchůdku, kde máte šanci nakoupit hledané klenoty zastoupené kartami. Na konci kola si tyto komiksy přidáte do své sbírky, podle čehož se i posunete na jedné z drah, kde dostáváte body a bonusy.

Comic Hunters zdroj: Bucaneiros Jogos

Jde o spojení draftování karet a sbírání sad, které je podle všeho hezky vybalancované, nabízí docela překvapivou hloubku, a především potěší oficiální licencí, tudíž karty zobrazují skutečná komiksová vydání a jejich obálky. A to je jednoduše nádhera.

Malým problém však prozatím bylo, že i když jsou hře už téměř čtyři roky, dosud mířila pouze na brazilský trh. Je to nepříjemnost, která se díky vydavatelství Arcane Wonders brzy změní (děkujeme webu BoardGameWire).

Comic Hunters zdroj: Bucaneiros Jogos

To se dohodlo s výrobcem hraček Spin Master a společnými silami Comic Hunters uvedou celosvětově. Nejdříve se dočká Severní Amerika, kde hra do obchodů zamíří na podzim. V roce 2025 se následně její dostupnost rozšíří globálně. A já věřím, že by časem mohla vyjít i v češtině.

Jestliže se na titul těšíte, můžete za to děkovat známému deskohernímu recenzentovi Tomu Vaselovi z The Dice Tower. Právě on přišel za Arcane Wonders s tím, že jde o titul, který patří do řady Dice Tower Essentials, tedy výběru titulů, které vydavatelství nabízí právě na doporučení tohoto slavného YouTubového kanálu a jeho recenzentů.

V případě Comic Hunters se Tom i Arcane Wonders shodli na tom, že se jedná o skvělou hru, a tak jsme v Arcane Wonders oslovili původního vydavatele v Brazílii a získali jsme licenci na tuto hru, abychom ji zařadili do řady Dice Tower Essentials. V Arcane Wonders jsme současně hledali způsoby, jak si ponechat licenci Marvelu. I když jsme věřili, že hra je vynikající a že by mohla být přepracovaná s jinými komiksy, milujeme Marvel a jsme jeho fanoušky. To nás přivedlo na myšlenku poohlédnout se po spolupráci s jiným vydavatelem se zkušenostmi v této oblasti. (...) Spin Master přinese hru širšímu publiku, než by to dokázalo Arcane Wonders na vlastní pěst, a to nás velmi nadchlo,“ uvedl zástupce vydavatelství.

Znamená to, že světové vydání se bude shodovat s původní verzí a zanechá si stejné ilustrace využívající oficiální sešitové obaly. Rovněž platí, že Bucaneiros Jogos si nadále ponechá práva na distribuci titulu v Brazílii.

Nejnovější články