Revoluční sběratelská karetní hra Altered dorazila úspěšně na Kickstarter
Novinka zdroj: Equinox

Revoluční sběratelská karetní hra Altered dorazila úspěšně na Kickstarter

31. 1. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

O ambiciózní a ve skutečnosti dost zajímavé karetní sběratelské hře Altered jsme psali už v říjnu minulého roku. Projekt Régise Bonnessée (Mysterium, Dixit), který si k vývoji přizval veterány z Magic: The Gathering a digitálního Hearthstone, lákal hned na několik zajímavostí, jimiž se docela výrazně odlišoval od konkurence. I proto aktuálně slaví docela pěkný úspěch na Kickstarteru, kde se hra zafinancovala za pouhé dvě minuty.

Když si odmyslíte opravdu povedené vizuální zpracování, tak je tu třeba zasazení do alternativní fantasy verze Země, kterou postihla událost zvaná Konfluence. Díky tomu se svět výrazně proměnil a obyvatelé se rozdělili do šesti frakcí, kam spadají i jednotlivé karty, na nichž jsou zachycené známé osobnosti z reálné historie, lidoví hrdinové i několik unikátních postav.

Jejich zástupce přidáte do 40karetního balíčku (maximálně 15 vzácných, 3 unikátní a 3 kopie té samé karty), s nímž se pokusíte porazit soupeře. Nikoliv tím, že se snažíte snížit jeho zdraví na nulu, ale tím, aby se váš unikátní hrdina dostal dříve na druhou stranu linie karet prostředí/dobrodružství. K tomu slouží unikátní schopnosti, stejně jako dovednosti vámi vyložených karet.

Jde o pomyslnou přebíjenou, kdy se na danou lokaci snažíte vyložit více karet než protivník. K tomu potřebujete dostatek many, kterou získáte vyložením karet lícem dolů stejně jako v Lorcaně. Po konci kola se vaše postavy buď vyčerpají, nebo se přesunou na speciální místo, odkud je lze vyvolat podruhé, většinou za pozměněnou cenu i s alternativními účinky. Jeden takový duel by měl trvat 15 až 30 minut a hráči se mohou pustit i do alternativních režimů, v nichž se proti sobě postaví týmy dvou, případně tři/čtyři hráči proti sobě.

zdroj: Equinox

Kromě toho autoři chtějí do jisté míry provést „revoluci“ na poli vyměňování karet. Každá fyzická kusovka má na sobě QR kód, který naskenujete do oficiální aplikace a tím získáte digitální práva ke kartě. Jestliže je vlastníte, můžete si následně od tvůrců zažádat libovolné množství dotisků, které vám zašlou až domů (zaplatíte pouze tisk a dopravu). Práva skrze aplikaci rovněž můžete prodat jiným hráčům, k nimž se následně přesune možnost dotisku. Tím by měla odpadnout problematika hledání dodatečných kopií v boosterech, stejně jako přeprodej nespolehlivé druhé straně.

Zní to zkrátka lákavě a není divu, že studio pro svůj první projekt vybralo už téměř 23 milionů korun. Jak už v minulosti tvůrci přislíbili, kampaň nabízí první sérii (162 běžných karet, 324 vzácných, 18 hrdinů a 4 žetony), která je dostupná v 6 startovních balíčcích a boosterech. Ve startovním decku za 325 korun naleznete vyhotovený balíček 40 karet pro jednu z frakcí, 5 karet prostředí, 15 kartonových žetonů, skládací papírovou podložku, pravidla a jeden náhodný foiler (žeton, za který v aplikaci můžete dostat foilovou variantu vámi vybrané karty). Boostery zase přinesou celkově 13 karet – 1 hrdina, 8 běžných karet, 3 vzácné a 1 žeton či foiler s šancí, že jedna vzácná bude unikátní.

Jak už bývá zvykem, tak na Kickstarteru všechny tyhle věci lze získat výhodně, stejně jako případné další doplňky. Například za 550 korun dostanete dva vámi vybrané startovní decky; za 3 410 korun k nim ještě přidáte jeden display (36 boosterů) a pomůžete odemknout další bonusové cíle, které ovlivní složení karet v boosterech z Kickstarteru k lepšímu. Movitější zájemci pak klidně mohou zainvestovat i 11,5 tisíc, za něž dostanou rovné čtyři displaye. Nebo za 115 tisíc získáte všech 6 startovních decků, 42 displayů, 6 podepsaných obrázků a 5 nevyříznutých archů karet.

Pokud by vám tyto úrovně nevyhovovaly, lze si případně samostatně dokoupit libovolný startovní deck, display nebo příslušenství od Gamegenicu, kam patří obaly na karty s unikátními ilustracemi, herní podložky a různé typy krabiček. K ceně rovněž musíte přidat dopravu pohybující se od 150 do 870 korun. Daň však v tomto případě neřešíte. Karty se odešlou během července tohoto roku, zatímco doplňky až v jeho posledním čtvrtletí.

Je jasné, že investice do další karetní sběratelské hry je docela velký závazek. I proto je asi nejlepší, aby si to člověk důkladně rozmyslel. S tím může pomoci třeba bedlivé pročtení pravidel, případně vyzkoušení hry na vlastní kůži. To je možné udělat buď digitálně skrze platformu BoardGameArena, nebo tak, že si testovací balíčky doma vytisknete zoficiální stránky.

Nejnovější články