Proveďte svůj národ napříč věky v nové civilizační hře Epochs: Course of Cultures
Novinka zdroj: ICE Makes

Proveďte svůj národ napříč věky v nové civilizační hře Epochs: Course of Cultures

2. 5. 2024 11:31 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Hongkongské studio Ice Makes (Terrorscape, Galaktické aliance) je po nějaké době zpět s dalším projektem. Jmenuje se Epochs: Course of Cultures a jde o civilizační 4X strategii na 3 hodiny pro 2 až 4 hráče, kteří se zhostí rolí vůdců národů, jež přivedou ke slávě napříč epochami – od počátku civilizace do současnosti.

V Epochs: Course of Cultures je vše, co byste od takové civilizační hry očekávali. Je tu jedna společná mapa, kterou svým rozšiřováním se po ní prozkoumáváte. Pracujete tu s několika druhy zdrojů, tvoříte si svou vlastní armádu, bojujete, utváříte obchodní cesty, stavíte města, vztyčujete monumenty, vyvíjíte svůj národ…

To vše vám umožní systém výběru akcí, z nichž můžete udělat buď dvě najednou, nebo jen jednu, ale zároveň přijít s novým vynálezem. Vynálezy jsou zastoupené kartami rozdělenými do tří epoch a poskytují vám jak okamžité, tak trvalé efekty, případně bodovací podmínky.

Na začátku hry můžete například vymyslet zákoník a získávat tak žetony produkce pokaždé, když vybudujete nové město, případně vynaleznete rybaření, které vás okamžitě obdaří žetonem jídla a zároveň vám zajistí pasivní příjem zdrojů za každé město, které sousedí s vodou.

Epochs: Course of Cultures zdroj: ICE Makes

Ve druhé epoše přijdete třeba s pedagogikou, kompasem a větrným mlýnem, abyste v posledním věku usilovali o obnovitelnou energii, satelity a ledničky. Do toho všeho promlouvá ještě vaše civilizace a její unikátní specializace, přičemž můžete hrát za Egypt, Řecko, Čínu, Mongolsko, Anglii, Francii a díky dodatečně odemčeným cílům i za Řím, Ameriku a Německo.

A pokud byste si chtěli pořídit i rozšíření, tak si k těmto národům přihodíte ještě Babylon, Persii, Arábii, Aztéky, Inky a Maye. A přestože můžete být mírumilovnou civilizací, tak bitva vždy číhá za nejbližším rohem.

Souboj je zde řešený kostkami, ale jejich počet máte ve svých rukách – najímáte tu nejrůznější jednotky, které obecně zvyšují vaši výslednou bojovou hodnotu, ale zároveň poskytují kostky navíc, pokud se bojuje na daném typu terénu či proti specifickému typu jednotek. Hodí se kostkami, přičtou všechny bonusy a je určený vítěz bitvy.

Celá hra má pevně daný konec po odehrání všech tří epoch, hraje se na vítězné body a v kampani na Kickstarteru může být vaše za 2 tisíce korun se všemi odemčenými cíli – kromě zmíněných civilizací jsou to například potištěné dřevěné figurky, vyřezávané figurky místo prostých kostiček, nové jednotky, další divy a blíží se odemčení módu rychlé hry.

Pokud byste k tomu chtěli i zmíněné rozšíření, tak vás to dohromady vyjde na 2 500 korun. A pro nadšence je tu ještě za 4 tisíce korun možnost mít k tomu všemu ještě foilovou sadu žetonů, nejrůznější krabičky na komponenty, pořadač na karty a neoprenové podložky (vše případně přikoupitelné samostatně).

Poštovné se pohybuje od 630 do 820 korun podle zvolené úrovně odměn a z celkové částky ještě uhradíte daň. Dodání hry Epochs: Course of Cultures do rukou podporovatelů kampaně se očekává příští rok v červnu.

Nejnovější články