Kultovní, dvanáctihodinová civilizační deskovka Mega Empires pro 18 hráčů dostane omlazenou verzi
Novinka zdroj: Ares Games

Kultovní, dvanáctihodinová civilizační deskovka Mega Empires pro 18 hráčů dostane omlazenou verzi

7. 3. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Videoherní sérii Sid Meier’s Civilization zná mnoho lidí. Už menší počet tuší, že digitální adaptace je inspirovaná deskovkou z roku 1980, která jako jedna z prvních prorazila s konceptem technologických stromů. Proto se jedná o jeden z důležitých historických milníků, k němuž se odkazuje mnoho moderních projektů. Jedním z nich je i Mega Civilization od nizozemského studia 999 Games vydaná v roce 2015. Šlo o megalomanskou poctu, která umožnila zápolení až 18 lidem najednou a jedno sezení zabralo klidně 12 hodin, protože jste své pokolení vedli napříč 8 000 lety. A ta nyní dostane novou verzi.

Mega Empires: The East a The West zdroj: Ares Games

Nebo spíše nová verze dostane novou verzi. Původní velký projekt se s postupem let rozdělil na dva – Western Empires a Eastern Empires. První vyšel v roce 2019 a nabízel oblasti kolem Středomoří, zatímco druhý, vydaný o dva roky později, nabízel prostředí rozprostírající se od Arabského poloostrova po Indii. Oba tituly šly hrát samostatně až v 9 lidech, ale mohli jste je zkombinovat.

Od vydání se všechny zmíněné tituly vyprodaly a dostat se k nim mohl být oříšek. Proto se tvůrci rozhodli pro další dotisk, respektive další verze. Ty tentokrát ponesou název Mega Empires: The WestMega Empires: The East. Nadále se tedy bude pracovat s rozdělenými krabicemi, na jejichž vzájemnou kombinovatelnost upozorní i hlavní ilustrace, které vedle sebe tvoří jeden celistvý obrázek.

Kromě oprášené vizuální stránky přinesou nové verze i přepracovaná pravidla, jež vzniknou na základě zpětné vazby fanoušků předchozích inkarnací. Rovněž by měli zbystřit ti, kterým se do hry nechce investovat tolik času. I když v základu stále půjde o půldenní partie, do krabic se přiloží i speciální scénáře, které by měly zabrat kolem dvou hodin.

Za novou verzí opět stojí trojice návrhářů Flo de Haan, Gerart de Haan a John Rodriguez ze studia Colossus Games, která se podílela na vzniku předchozích variant. Roli vydavatele na sebe bere Ares Games, tedy společnost známá především díky hrám Válka o prsten a Sword & Sorcery.

Mega Empires: The West i Mega Empires: The East vyjdou snad koncem tohoto roku. Příznivci značky navíc mohou začít pomalu plesat, protože tvůrci oznámili další nové díly chystané na příští rok.

Nejnovější články