Představujeme česká úložná řešení komponent od Kalkared
Téma zdroj: Vlastní foto autora

Představujeme česká úložná řešení komponent od Kalkared

13. 12. 2022 16:36 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Jak se z deskových her stává čím dál tím rozšířenější koníček, pronikají do něj i moderní technologie a nejrůznější vychytávky. Dříve výrobci neřešili, že se komponenty hry jen tak povalují v krabici bez ladu a skladu. Časem přišli s papírovými výplněmi, později i s plastovými vložkami, přidali se pytlíčky…

Stále však není standardem, že by hry byly dodávané s kompletním úložným řešením (insertem), kde by každá jednotlivá komponenta měla své místečko. Což odemyká dveře výrobcům třetích stran, kteří to zkoušejí se dřevem, různými pěnami nebo plastem z 3D tiskáren. A o posledním případě bude dneska řeč.

Česká společnost Kalkared nám poslala na vyzkoušení čtveřici insertů demonstrující jejich užitečnost. Konkrétně jsme si s plastikovými mističkami a pořadači „vytunili“ deskovky Válka o prsten: Druhá edice, Kvedlalové z Kvedlinburku, Fallout a Tajuplné říše. A vezmeme to pěkně od konce.

Tajuplné říše (insert)

Začneme tím nejmenším zástupcem. Možná vás překvapí, proč dělat speciální insert zrovna pro tak malou karetní hru, ale pokud jste si k ní přikoupili rozšíření a karty máte v obalech, pak víte, že je to skoro nutné.

Do původní papírové vložky dodávané se hrou se základní hra v pohodě vejde i v obalech. Jakmile ale přidáte rozšíření Prokletý poklad, máte problém. Já osobně v tu chvíli vložku vyhodil a měl jsem před sebou dilema, zda karty opatřit gumičkou (nejzazší možnost), nastrkat je do pytlíku, nebo oprášit své domácí kutilství…

Tajuplné říše zdroj: Vlastní foto autora

Řešení se objevilo samo právě v podobě insertu od Kalkared, který by nemohl být jednodušší. Jde jen a pouze o jediný kus plastu se čtyřmi chlívky pro karty. Karty se do něj bez potíží vejdou v obalech a stále je tu dost místa pro případná další karetní rozšíření.

Insert počítá i s prostorem pro tučný blok na počítání bodů a nemám mu vůbec co vytknout. Pokud aktivně hrajete Tajuplné říše i s rozšířením a berete je s sebou třeba na výlety, dovolené a návštěvy známých, tak se takový insert opravdu hodí.

Fallout (insert)

Jako druhý si blíže představíme insert pro Fallout, na němž si otestujeme zejména schopnost pojmout v základní krabici vše, co ke hře dosud vyšlo v českém jazyce, tedy i rozšíření Nová Kalifornie a Atomová pouta.

Už tady je potřeba říct, že majitel Kalkaredu Michal Kalaš je sám velkým hráčem deskovek (dokonce otevřel deskoherní kavárnu Café Dvě kostky v Liberci, která ale bohužel pro vytíženost tvorbou insertů musela krátce po svém fungování ukončit provoz), což se odráží na jeho úložných řešení.

Fallout je hra plná karet dvou formátů a s insertem od Kalkaredu je budete mít všechny krásně roztříděné do vlastních fochů. Nic zde není napevno připevněné, takže po otevření krabice můžete na stůl vyskládat pět „double-boxíků“ s malými kartami s příhodnými otvory pro snadné dobírání karet.

Fallout Kalkared 08 zdroj: Vlastní foto autora

Díky rozkouskování těchto boxů si je snadno rozmístíte kolem herního plánu podle svých potřeb a vše máte tak velmi přehledně uspořádané a na dosah. Třešničkou na dortu je jeden velký box na velké karty, opět rozdělený do několika kapes, z nichž má každá na boku boxu vyznačené číselné rozmezí odkazující se na čísla karet. Díky tomu se vám bude mnohem snáz hledat konkrétní karta. A ve všech případech platí, že se opět počítá s obaly na karty.

Nechybí zde systém pro uložení všech hexových dílů herního plánu, vyjímatelná mistička se zátkami a každá figurka i každý žetonek má svůj vlastní „pokojíček“, což oceníte zejména u žetonů nepřátel, které jsou součástí jednoho vlastního insertu, což opět usnadňuje práci s nimi během hry.

Nakonec jsou tu ještě tři nečekané destičky určené zajímavému účelu. Dvojice žebrovaných platforem slouží pro vytvoření nabídky perků, které tak neleží v balíčku, ale mohou stát a být tak víc na očích, zatímco podlouhlá deska s drahami slouží k vytvoření front žetonků SPECIAL pro jejich náhodné dobírání.

Fallout Kalkared 05 zdroj: Vlastní foto autora

Obojí jsou věci navíc, které vlastně vůbec nemusíte využívat a zatímco držáky na karty perků mi přijdou jako dobrý nápad, tak zásobník na žetony SPECIAL už mi přišel trochu méně užitečný. Vzhledem k tomu, že tyto inserty nemají jen úložnou funkci, ale zásadně usnadňují i přípravu hry, je nutnost vyskládat titěrné žetonky do řad pro zpohodlnělého a zmlsaného hráče zbytečným úkonem navíc. Mnohem lepší by bylo přidat k insertu látkový pytlík…

Jinak je ale insert pro Fallout velmi vítaný, obzvlášť ve srovnání s tím, co vám do krabice dají původní autoři. Papírová vložka je se všemi rozšířeními naprosto nepoužitelná a bez insertu musíte mít tu záplavu komponent nastrkanou do plastových pytlíčků. Vše se i bez insertu vejde do základní krabice, ale s insertem to má moc příjemný řád a zásadně se vám urychlí příprava hry.

Kvedlalové z Kvedlinburku (insert)

I v případě Kvedlalů jsem chtěl otestovat, jak se do jedné krabice vejde základní hra spolu s dvojicí rozšíření Kořenářky a Alchimici. Zároveň ale vlastním pěnový insert od Folded Space, takže se nevyhnu srovnání se zahraničním produktem jiného typu.

V případě tohoto insertu se Kalkared úspěšně snaží nebýt jen funkční, ale i tematický. Celku tedy vévodí obrovský a bytelný kotlík, do jehož přihrádek dáte všechny ingredience a v samotném středu je ještě místo pro rubíny. Kotlík jednoduše vyndáte na stůl a všichni si z něj poté dobírají jako z misky chipsů, kterou si mohou i podávat. V krabici se pod ním ukrývá ještě „talíř“, kde mají své místo všechny komponenty jednotlivých hráčů.

Kvedlalové Kalkared 2 zdroj: Vlastní foto autora

Na tomto místě musím jednoznačně vypíchnout design, který ale bohužel oproti zmíněnému Folded Space ztrácí na funkčnosti. Folded Space si na design nehraje a jedná se o prosté hranaté krabičky, které si musíte slepit třeba Herkulem. Oproti kotlíku mají ale jednu obří výhodu – žetonky jsou rozdělené nejen podle typů, ale i podle hodnot. S řešením od Kalkaredu vás nemine zdlouhavé přehrbování se zásobou žetonků při hledání jedniček, dvojek a čtyřek. A to je škoda.

Insert od Kalkaredu má ale ještě jedno eso v rukávu, jímž tento nešvar nahrazuje a celý Folded Space zahanbuje. Kromě plastových přihrádek totiž dostáváte sadu látkových pytlíčků s „kulatými rohy“, takže už se nebude stávat jako s těmi původními, že by se vám žetonky přísad „zasekávaly“ v rozích a vy si je tak namátkou nevytahovali.

V tomto případě to tedy není úplně bez ztráty květinky, ale zároveň to není ani žádná tragédie a myslím, že nakonec zůstanu u Kalkaredu a Folded Space má smůlu.

Válka o prsten: Druhá edice (insert)

A nakonec tu máme jeden z těch novějších insertů pro žhavou novinku na českém trhu – strhující a fenomenální válečnou deskovku Válka o prsten: Druhá edice. Tato hrá vám přijde s obří plastovou vložkou, v níž jsou všeho všudy dva obrovské fochy. 

To je na spoustu karet, žetonků a obrovské množství plastových figurek mnoha druhů opravdu zoufalé a udržovat vše v pytlíkách naházených ve dvou velkých přihrádkách vážně není ono. V tomto případě platí víc než u všech výše zmíněných her, že insert je vyloženou nutností, protože vám zásadně zpříjemní čas strávený se hrou.

S Kalkaredem bude mít každá z osmi armáda alespoň dvě přihrádky, takže si budete moct její vojáky rozdělit i podle běžných/elitních jednotek a vůdců, což vám velmi usnadní nejen přípravu hry, ale i průběžné povolávání posil (každá přihrádka je opět vyjímatelná pro lepší dostupnost na stole). Jednotlivé přihrádky jsou navíc vyvedené ve světlém či tmavém plastu podle toho, zda do nich patří armády Svobodných národů či příslušníků Temného pána.

Válka o prsten Kalkared 05 zdroj: Vlastní foto autora

Stejné péče se dočkaly i karty, které jsou u každého hráče skladované ve třech hromádkách podle typu a pokud chcete, nemusíte je rozmisťovat na dedikovaná místa na herním plánu a nechat je místo toho v průběhu partie v insertu, z nějž se snadno dobírají.

Ale tou vůbec největší devízou insertu jsou plastové kroužky, které si natrvalo nacvakáte na podstavce všech figurek. Abyste měli celý kontext – ve hře spolu bojují dvě strany představované modrou a červenou barvou. Ale v rámci těchto barev je několik různých armád – v červené tři, v modré dokonce pět, které se v průběhu partie mohou spojit a za běžných okolností je od sebe poznáte pouze podle designu, což u takto malých figurek, kterých může být na jednom políčku deset a liší se na první pohled jen zbraní, není ani trochu ideální.

Insert od Kalkaredu to řeší právě barevnými podstavci, jimiž se okamžitě odliší elfové od trpaslíků… Dobře, to není zrovna těžké ani bez nich, ale rozlišit vojáky Rohanu od Gondoru a Seveřanů už tak okamžité není. Díky podstavečkům se vám opět značně usnadní příprava hry, kdy už nebudete muset mžourat, kdo patří do jaké armády a ušetříte spoustu drahocenného času.

Válka o prsten Kalkared 07 zdroj: Vlastní foto autora

Jediná potíž s těmito podstavečky je v jejich prvotní a jediné aplikaci. Na figurkách drží opravdu fest, takže je možná už nikdy nesundáte. Ale s naprostou většinou z nich jsem měl opravdu problém s jejich nasazením a musel jsem skutečně použít hrubé síly (zuby), aby se ozvalo velmi uspokojivé kliknutí. Něco takového vám samozřejmě nemohu doporučit, nechci mít váš chrup na svědomí a klidně přijďte s vlastní metodou, ale považoval jsem za nutné vás před něčím takovým varovat (figurek je ve hře přes 200, takže to sklovina může pěkně odskákat…).

Přestože tomuto insertu nemohu nic vytknout, dovolím si jedno zamyšlení nad tím, jak by tento kompletní balíček šel ještě vylepšit. Nejenom že hra Válka o prsten: Druhá edice ve svém základu neobsahuje takto důležité podstavce (o dodávaném insertu už radši ani nemluvě), ale zároveň tu trestuhodně chybí látkový pytlík na losování žetonků, které si podle pravidel máte dát „do hrnečku“ a zároveň je tu pouhých pět kostek pro souboje, i když jich reálně pro hladký průběh hry potřebujete deset… 

Takže kdyby Kalkared k insertu přihodil jeden pytlík stejně jako v případě Kvedlalů a možná i těch pět kostek navíc, bylo by to opravdu ultimátní kombo. Ale i tak se jedná o naprosto nezbytného pomocníka pro každého vlastníka této hry. 

Válka o prsten Kalkared 02 zdroj: Vlastní foto autora

O Kalkaredu obecně

V případě všech insertů se ještě nabízí palčivá otázka, která bude trápit jen některé z vás. Záleží jen na tom, zda se řadíte k hráčům vyznávajícím horizontálnost, nebo vertikálnost. Pokud své hry skladujete v policích na výšku, pak víte, že není nic horšího než otevřít krabici a najít v ní totální chaos, anarchii, apokalypsu… Jak v tomhle obstál Kalkared?

U Tajuplných říší není co řešit, tam se karty nemají kam zakutálet. Ale co ty těžší a nabušenější kalibry? Se zatajeným dechem otevírám Válku o prsten a zjišťuji, že se jediný žetonek nepohnul ze svého dedikovaného stanoviště, žádná s figurek za dobu mé nepřítomnosti nezměnila stranu. Úplně to samé platí i o Kvedlalech a Falloutu, takže se opravdu nemusíte bát skladovat hry na výšku.

Fallout Kalkared 04 zdroj: Vlastní foto autora

Na čem by ale Kalkared mohl trochu zapracovat, jsou návody. Jistě, některé hry to nepotřebují, ale ty plnější, jejichž inzert obsahuje spoustu součástí, už nejsou na první pohled tak zřejmé a budete s prvotním vložením do krabice a naplněním komponenty trochu tápat.

Na druhou stranu jsem zjistil, že si leccos můžete interpretovat po svém, vzepřít se doporučenému uložení a rozdělit si komponenty podle toho, jak sednou vám a ne jak je zamýšlel designér insertu. Na úplný konec mi zbývá zmínit váhu, která s přidaným plastem samozřejmě vzroste, ale inserty jsou překvapivě lehoučké a není to nic vážného.

Obecně hodnotím úložné řešení od Kalkdared velice kladně. Sem tam se najde nějaká malá vítka či nedostatek oproti konkurenci, ale ve výsledku vám tyto inserty značně usnadní přípravu her a jejich skladování, umí vylepšit původní komponenty a v některých případech jsou dokonce vyloženou nezbytností. Tak a já jdu přemýšlet, jestli náhodou nenahradím insert od Folded Space tím od Kalkared i v případě Pána prstenů: Putování po Středozemi

Nejnovější články