Představení hry Whales Destroying the World
Recenze zdroj: tisková zpráva

Představení hry Whales Destroying the World

20. 11. 2018 18:04 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Whales Destroying the World

3–6 hráčů | 10-20 minut | Od 7 let | česky, bez textu

Název tomu sice nenapovídá, ale budeme se tu bavit o české hře. Možná jste se v minulosti díky Startovači setkali s karetkou Velryby ničí svět. Whales Destroying the World má sice totožný název anglické verze, ale hra samotná si od předchůdce bere pouze grafickou stylizaci a téma. Herně jsme v oblasti oblíbených blafovaček se skrytými rolemi.

Velryby se mstí za zločiny páchané na jejich druhu zlými lidmi. Hráči se zhostí rolí těchto velryb s cílem vybudovat armádu – ideálně tři dvojice velryb ve třech barvách. Ale nikdo neví, kdo z přísedících je velryba a kdo superhrdina, který zastaví jejich řádění. Všichni se totiž na oko chovají stejně.

Ve svém tahu si doberete nové karty z balíčku, z nichž jednu nabídnete lícem dolů vybranému soupeři. Ten netuší, co mu nabízíte, má pouze vaše slovo, že jde o něco modrého, něco s velikostí 10, že to není velryba a podobně. Nápovědu si můžete vymyslet jakoukoliv a můžete samozřejmě lhát. Platí ale, že ostatním velrybám chcete pomáhat, abyste porazili superhrdinu.

U videa si můžete zapnout české titulky

Ten vám naopak potřebuje podstrčit karty superhrdiny, protože jedině tak se dočká svého osamoceného vítězství. Velryby vyhrají společně jen tehdy, když dojde dobírací balíček nebo některý z hráčů zkompletuje velrybí sady. Následně se ale určí jediný vítěz z řad velryb, takže jistá rivalita panuje i mezi přáteli.

Hráč může nabízenou kartu odmítnout. V takovém případě si ji vezme původní dárce. A proč že by měl hledět na zuby darované velrybě? Jednak možná nechce dostat superhrdinu, jednak nemůže mít víc než dvě velryby každé barvy. Kdyby si vzal nevědomky třetí, přijde o všechny v dané barvě a vidina vítězství by se mu pořádně vzdálila.

Whales Destroying the World nakonec zaujme nejen krásnými ilustracemi, ale i svižnou hratelností, která je plná kudel vražených do zad kamarádů. Pokud se vám ve hrách nepříčí zrada a baví vás blafování, mrkněte na Kickstarter. Hra už vybrala potřebné finance, což znamená, že její podporovatelé se jí dočkají v květnu příštího roku s českými pravidly.

Nejnovější články