Představení hry Outlive (Pustina) – nemilosrdný stolní survival
Recenze zdroj: tisková zpráva

Představení hry Outlive (Pustina) – nemilosrdný stolní survival

Název:
Pustina
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
40-110 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

11. 1. 2018 16:03 | Deskovky | autor: Alladjex |

Outlive

Už jsou to tři roky, co se našimi mobily a tablety prohnal Fallout Shelter. Někdo byl nadšený, někdo znechucený, někteří se nadchli a pak hned znechutili. Nicméně podobnou myšlenku péče o přeživší v postapokalyptickém světě adoptovala také desková hra Outlive. Ta se před rokem objevila na Kickstarteru a svoji úspěšnou kampaň završila v květnu předchozího roku rozesláním her a odměn svým backerům.

deskovky zdroj: tisková zpráva

Rozhodně patří k výrazným počinům, které pochází z této crowdfundingové platformy. Překlad a lokalizované vydání si pod křídla vzalo Albi. To se rozhodlo pro český název Pustina, který ke hře perfektně sedí. Boj o vodu, jídlo a další těžce dostupné zdroje se odehrává ve zničené oblasti s unavenou a vyčerpanou přírodou, v ruinách bývalých letovisek na pobřeží zálivu, ale především ve stínu nevyzpytatelných událostí spojených s radioaktivitou a jejími následky.

Na začátku hry se ujímáte role manažera jednoho z úkrytů, který obsahuje vstupní přechodovou komoru, tři základní místnosti a čtyři speciálky, které si na začátku hry každý hráč vylosuje. Začátek kola na vaše bedra naloží nepříjemné události. Následně vyšlete hrdiny do lokalit na herním plánu s cílem získat materiál na opravu místností v úkrytu, sehnat něco na zub, zajistit vodu nebo vyštrachat nějaké ty přeživší, kteří by přiložili ruku ke společnému dílu. Jenže soumrak padá rychleji, než by bylo milé. Je potřeba nakrmit hladové, opravit získané vybavení, zapojit lenochy do práce a zprovoznit ubikace. Máte šest kol na to, abyste úkryt udrželi v chodu, ale zároveň se vyšvihli nad úroveň soupeřů.

deskovky zdroj: tisková zpráva

Pravidla hry jsou tak akorát. Ani složitá ani triviální. Hlavně si je rychle osvojíte a hra má relativně hladký průběh. První seance je opravdu jen seznamovací. Člověk tápe ve třech druzích materiálů, munici a třech druzích poživatin. Ovšem ve druhé hře se už vaše myšlenky mrskají jako ryba ve vodě. Hra balancuje na tenké hranici mikromanagementu, kde o přežití rozhoduje, zda máte jednu nebo dvě kapičky vody na konci tahu. Přesto pro mě nikdy nepřekročila pomyslnou hranici frustrace. V Outlive jedna chyba neprohraje celou hru. Bonusem je krásný tematický vizuál, který vykresluje falloutovskou atmosféru zmírajícího světa. Ve hře navíc neotravují žádné přiblblé zombie.

Název:
Pustina
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
40-110 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

Nejnovější články