Postapokalyptická kooperace Under Our Sun s potenciálním zrádcem může vyjít v češtině
Novinka zdroj: Tabletopper Games

Postapokalyptická kooperace Under Our Sun s potenciálním zrádcem může vyjít v češtině

12. 2. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Dneska už se jen těžko můžeme divit tomu, že nějaká hra vyjde v češtině. Českých vydavatelství je už poměrně dost a chrlí jednu hru za druhou. Není ani tak překvapivé, když se oznámí překlad hry ještě před tím, než vůbec proběhne její crowdfundingová kampaň. Under Our Sun je ale přece jen jiný, ojedinělý případ.

V případě této prvotiny německého studia Tabletopper Games se totiž o češtinu postará samotné studio, tedy pouze v případě, že bude o hru v České republice dostatečný zájem. Tvůrci se rozhodli pro přístup, kdy deskovka vyjde (v případě zafinancování) v angličtině a němčině a teprve patřičný zájem hráčů s jinými jazykovými preferenci se postará o další lokalizace.

Tvůrci zatím neprozradili, kolik se musí přihlásit zájemců o češtinu, aby ji dostali, ale vzhledem k tomu, že jsou dvě varianty, by to nemuselo být zas tolik na první z nich. Tou je totiž levný doplněk v podobě české příručky, která obsáhne jak pravidla hry, tak přeložené karty. Druhou možností je celá počeštěná hra, ale na to už bude předpokládám potřeba několik stovek podporovatelů z Čech.

Under Our Sun zdroj: Tabletopper Games

V aktuálním updatu na Gamefoundu se už můžete předběžně hlásit za češtinu, což v době psaní článku zatím udělalo 23 lidí (vedou Francouzi se 127 hlasy). A o čem že to Under Our Sun je?

Jedná se o postapokalyptický svět, v němž Slunce zasáhl meteorit, erupce vypnula moderní technologie a ze světa udělala pustinu. Z mnoha lidí se stali divoši, ale stále ještě existují komunity, které se snaží uchovat si lidství a zbývají jim ještě nějaké společenské návyky.

Hrajete za postavu z takové komunity s unikátními schopnostmi, vylepšujete si ji, cestujete krajinou, kterou při tom objevujete a prozkoumáváte a snažíte se přežít. Z obrázků můžete vytušit nejen to, že vás bude trápit zdraví, ale také zásoba vody. Vše se odehraje v rámci několika scénářů na 60 až 180 minut v maximálně čtyřech hráčích a je na vás, zda si to dáte plně kooperativně, s potenciálním zrádcem ve vašich řadách nebo sólo.

Další podrobnosti se budou odhalovat postupně, přičemž nejmoudřejší budeme 1. března, kdy Under Our Sun odstartuje kampaň na Gamefoundu. Poté se ukáže, zda se najde dostatek zájemců o českou verzi, nebo si budeme muset vystačit s anglickou.

Nejnovější články