Pořiďte si hru Museum Pictura od zaniklého studia a těšte se na další záhady karetní hry Arkham Horror s rozšířením Dunwich Legacy
Novinka zdroj: Fantasy Flight Games

Pořiďte si hru Museum Pictura od zaniklého studia a těšte se na další záhady karetní hry Arkham Horror s rozšířením Dunwich Legacy

23. 3. 2023 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Karetní Arkham Horror nedávno konečně dorazil i ve své české verzi, ve které jasně ukázal, že fanouškům depresivního světa má rozhodně co nabídnout (naše recenze). Stále se ale jednalo „pouze“ o základní krabici, která v sobě skrývala všehovšudy tři scénáře, tedy jednu kampaň. Titul je ale živoucí karetkou (Living Card Game, LCG), takže do ní v zahraničí už vyšlo nepřeberné množství různých rozšíření, které výrazně obohacují její možnosti. Proto je skvělou zprávou, že vydavatelství Blackfire už nyní pracuje na překladu rozšíření Dunwich Legacy.

Toto velké rozšíření v sobě skrývá novou kampaň, ve které budete na zakázku doktora Armitage pátrat po ztracených profesorech. Temné dobrodružství vás zavede do mnoha známých lokací, jako je Miskatonická univerzita nebo klub Clover. Taktéž vás v něm čekají noví nepřátelé a jiné druhy nebezpečí.

Abyste však byli důkladně připravení jim čelit, do seznamu vyšetřovatelů dorazí dalších pět členů, za které můžete hrát (hudebník Jim Culver, kuchařka Zoey Samaras, novinář Rex Murphy, tulák „Popelník“ Pete a diletantka Jenny Barnes). Ty je navíc možné vyzbrojit velkou porcí dodatečných hráčských karet, které vám propůjčí nové schopnosti i předměty.

Stejně jako v zahraničí bude rozšíření dostupné ve dvou krabicích. V první s podtitulem Investigator Expansion (české názvy zatím neznáme) naleznete pětici nových hrdinů a doprovodné hráčské karty. Ve druhé, tedy Campaign Expansion se zase skrývá kompletní kampaň a karty scénáře. Oficiální česká cena prozatím prozrazená nebyla. Ta samá situace se týká data vydání.

V tuto chvíli se mi chtělo napsat, že se z temných končin Arkhamu a jeho okolí přesunu do trochu radostnějších lokalit. Avšak to je pravdou tak napůl. Blackfire totiž úspěšně překonal nepříjemnosti a nástrahy, takže do obchodů trochu překvapivě vysílá české vydání hry Museum Pictura. Ona negativita ovšem pramení z toho, že titul pochází ze stáje francouzského studia Holy Grail Games, které nedávno oznámilo svůj konec. Kvůli tomu bylo vydání překladu poněkud komplikovanější a ve skutečnosti funguje jako takový pohrobek.

Každopádně jde v podstatě o samostatně stojící spin-off staršího Musea, ve kterém 2 až 4 hráči coby aspirující kurátoři kompletují sety složené ze 180 známých maleb. Dané sety mohou být naplňované v rámci dvou kategorií. První je období, do kterého obraz spadá (renesance, impresionismus), zatímco druhou je oblast, tedy jestli se jedná o obraz historický, mytologický nebo třeba malbu krajiny.

Vytvářením sbírek následně získáváte body prestiže, kdy hráč s jejich největším počtem vyhrává. Během hraní ale také musíte brát ohled na měnící se trendy a případné bonusy. Stylizace hry se nese v duchu art deco, takže se na ní i příjemně dívá, stejně jako na vybrané malby. Museum Pictura si pořídíte ve svém oblíbeném obchůdku se stolní zábavou za zruba 1 300 korun.

Nejnovější články