Pokémon: TCG má na kontě další kartičku prodanou za obludnou částku
Novinka zdroj: Goldin Auctions

Pokémon: TCG má na kontě další kartičku prodanou za obludnou částku

19. 1. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Že může být sbírání oblíbených karetních her poměrně lukrativní záležitostí, to pravděpodobně ví každý. Samozřejmě je potřeba oplývat alespoň minimální porcí štěstí, ale pokud se člověk nějakým způsobem dostane ke vzácné kusovce, může se z něho obratem stát opravdový boháč.

Ostatně zprávy o aukcích, v nichž se vyhledávané karty Magic: The Gathering, či dokonce novinky Disney Lorcana prodávají za statisícové či milionové částky, přichází docela pravidelně. V tomto ohledu je ovšem pomyslným vítězem Pokémon Trading Card Game, který si nedávno připsal další významný zářez.

Pikachu Illustrator zdroj: Goldin Auctions Pikachu Illustrator zdroj: Goldin Auctions

Dobře známá aukční síň Goldin uspořádala 21. prosince 2023 aukci, během níž se vydražil další vzácný zástupce limitované karty – Pikachu Illustrator. Ta se původně dala získat jako cena v několika soutěžích pořádaných japonským manga měsíčníkem CoroCoro Comic, čímž v letech 1997 a 1998 vzniklo celkově 39 kopií. Dalšími dvěma se pak ještě může chlubit spoluautor hry Júiči Konna, což celkový počet zvyšuje na 41 kusů (děkujeme webu Dicebreaker).

Tento fakt dělá z karty jednu z nejvzácnějších v historii. Prozatím bylo profesionálně ohodnoceno 35 ze 41 kopií, přičemž většina z nich prošla útrobami sběratelských aukčních serverů a síněmi, stejně jako aktuální kus. Ten se díky své téměř dokonalé zachovalosti (PSA ho ohodnotilo jako Mint 9) prodal za konečnou částku 579 500 dolarů, tedy lehce přes 13 milionů korun, což je cena, za kterou byste si v Itálii koupili docela hezký secesní palác.

I když se jedná o obludnou částku, ani zdaleka to není rekord. Pikachu Illustrator je zkrátka jeden ze svatých grálů sběratelství a téměř pokaždé, když se někde objeví, zvládne zájemcům výrazně provětrat peněženku. Už v roce 2019 se prodal kus za 4,43 milionů korun, aby ho o dva roky později následoval ještě větší obchod za 8,5 milionů. Tento rekord se v roce 2022 rozplynul pod náporem dalšího obchodu ve výši téměř 20,5 milionů.

Pak ovšem přišel Jake Paul, který se rozhodl utrácet ve velkém. Kontaktoval jistého majitele Gem Mint 10 verze Pikachu Illustratora a nabídl mu za ní téměř 91 milionů a jeho vlastní variantu ohodnocenou kvalitou Mint 9 v hodnotě 28,4 milionů. Tento obchod kartě vysloužil docela pohodlné místo v Guinnessově knize rekordů za nejdražší kusovku Pokémon Trading Card Game prodanou v soukromém obchodě.

Nejnovější články