Po Válce o prsten se Rexhry vrhají na Bitvu pěti armád
Novinka zdroj: Ares Games

Po Válce o prsten se Rexhry vrhají na Bitvu pěti armád

29. 4. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Desková hra Válka o prsten se před časem dočkala českého vydání od společnosti Rexhry, která sice zajistila překlad i všech rozšíření, ale netají se tím, že se vše blíží vyprodání a o dotisku se momentálně neuvažuje.

Neuvažovalo se ani o překladu navazující hry The Battle of Five Armies, ale vydavatel přichází s překvapivou zprávou – jelikož původní vydavatel Ares Games přišel s velice lákavými podmínkami, tak Bitva pěti armád přece jen bude!

Bitva pěti armád dějově předchází Válce o prsten, jelikož se neudála v trilogii Pán prstenů, ale samostatném románu Hobbit. Z herního hlediska si jsou obě hry ale velmi podobné, když Bitva pěti armád pravidlově vychází z Války o prsten.

Nicméně rozdílů je tu víc než dost. Předně už nesledujete válku v celé Středozemi a Svobodné národy nemusí přemlouvat vladaře, aby se k válce přidali. V The Battle of Five Armies máte o poznání menší mapu (50 na 70 centimetrů), takže už nebudete mít takový problém s místem na stole, na níž se odehrává lokální bitva pod Osamělou horou.

The Battle of Five Armies zdroj: Ares Games

Není tu žádný skrytý pohyb hobitů, všechny figurky a jejich pozic jsou vždy jasně vidět na plánu. Dva hráči (a v tomto případě opravdu jen dva hráči, víc jich hra nepodporuje) si rozdělí síly dobra a zla, tedy lidi, elfy a trpaslíky na jedné straně a gobliny a zlou zvěřinu na straně druhé.

Vše se mnohem snáz připraví a může se začít hrát. I tentokrát jsou tu různé podmínky vítězství, kdy goblini touží získat 10 bodů za dobyté pevnosti, případně proniknout přímo do Osamělého hory, zatímco Svobodné národy pracují s novou stupnicí osudu.

Na té se posouvá žeton, který když doběhne na konec stupnice, tak dobráci vyhráli. Zároveň jsou na stupnici rozestavěné další postavy, které se postupně dostávají do hry a jakmile přijde řada na Medděda, mohou Svobodné národy vyhrát, pokud soupeř v tu chvíli nemá dostatečný počet bodů. Poslední možností výhry je zabít vůdce goblinů.

Jinak je hra opět řízená kartami a akčními kostkami a souboje řešené kostkami, přičemž je tu i nový druh karet vůdců Svobodných národů s další strategickou vrstvou – hráč zvažuje, kolik jich ve svém tahu aktivuje, protože jejich počet udává zároveň počet pokusů soupeře na vytažení žetonu s menším postupem po stupnici osudu.

V krabici hry Bitva pěti armád najdete kromě herní desky ještě 126 figurek, 23 kostek, 92 karet, 160 žetonů a dva přehledové archy. Vydavatelství Rexhry ale varuje, že se tímto obsahem hned tak neprohrabeme. Tisknout se bude až někdy koncem roku, takže bitva započne nejdříve za rok.

Nejnovější články