PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci – recenze bláznivé variace na klasické piškvorky
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci – recenze bláznivé variace na klasické piškvorky

Název:
PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
30-60 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

12. 9. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Radek Rath Malý |

Společnost Blackfire přinesla na český trh další z řady bláznivých a – ruku na srdce – podivných párty her vydavatelství Unstable Games. A přestože nejsem fanouškem her tohoto studia, ani jejich vizuálu, tak novinka PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci mě zaujala.

Variace na piškvorky mám rád a tahle se jednoduše povedla! Ale hned v úvodu si musíme vyjasnit, že byť se hra dá hrát v uvolněné náladě bez snah o vítězství, tak je o poznání přemýšlivější než předešlé tituly studia. Bohužel se v pravidlech ani herních databázích nedočteme, kdo přesně za hrou stojí, takže nám nezbývá, než se rovnou vrhnout do víru partie.

Trochu hodně jiné piškvorky

V krabičce najdete pravidla, hrací papírové plátno vymezující herní mřížku a tři balíčky karet – draky, jednorožce a cíle. Zvolíte si, zda chcete hrát na mřížce 3 x 3 či 4 x 4, rozdáte dle počtu hráčů každému příslušný počet karet, tedy 5 až 7, a také jednu kartu cíle do každého týmu.

Hráči jsou vždy rozděleni do dvou týmů (titulní draci a jednorožci), ať už se partie účastní dva, čtyři rozdělení do dvojic, nebo tři, kdy jeden čelí přesile, a má proto vyšší počet karet na ruce. Každému týmu náleží jeden 40karetní balíček, které se liší v některých kartách speciálních postav a kouzel, přičemž obyčejnější karty sdílejí.

Pišk.o.rky 2 zdroj: Blackfire

Zatímco jednorožčí balíček je zaměřený více na převahu v kartách na ruce, tedy i možnostech, tak ten dračí disponuje zase více kartami ničení a a třeba i možností obětovávat vlastní karty v zájmu vyšších cílů.

Úkol týmů je prostý: Splnit postupně tři tažené úkoly, neboli obsadit požadované pozice karet v mřížce. Jakmile některý z týmů svůj cíl splní, kartu pro potvrzení odhalí, vytáhne si novou a partie nerušeně pokračuje dál.

V balíčcích najdeme čtyři typy karet – základní postavy bez efektů, speciální postavy s efektem, bílé karty kouzel s jednorázovými efekty a černé karty s okamžitým efektem, které lze zahrát i mimo svůj tah. Stačí jen, aby byla naplněná jejich spouštěcí podmínka.

PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci zdroj: Vlastní foto autora

Ve svém tahu si hráč dobere kartu a následně jednu z karet z ruky vyloží do mřížky. Jedná-li se o duelový souboj, může hráč zahrát namísto jedné libovolné karty až dvě karty kouzel.

Nejzajímavějším prvek hry jsou efekty karet. Díky nim lze v mřížce zničit kartu soupeře, přesunout libovolnou kartu nebo dvě karty vzájemně prohodit. Nechybí ani možnost si dobrat další kartu do ruky nebo jinou z ruky odhodit. A v neposlední řadě lze specifické karty obětovat s úmyslem získat jinou výhodu.

Karty v mřížce se nemohou překrývat, takže jakmile je všech devět či šestnáct polí zaplněných, dochází k záseku. Pokud během svého tahu žádný z hráčů nezahraje kartu, s jejíž pomocí uvolní nějaké pole, jsou rázem zničené všechny speciální postavy. A tím se nám kruh uzavírá. Člověk může kalkulovat i s použitím základních postav, které nezůstávají bez využití jako ty, které vás jen zdržují v prolízání se balíčkem k těm s efektem.

Jak dopadla bitva zvířecích legend?

Hra PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci nás opravdu bavila a efekty karet i jejich druhy a nakládání s nimi nám přišly i přes svou jednoduchost nápadité. Hra byla plná napětí, neboť i když má hráč na ruce 5 karet, nemusí se mu hodit ani jedna. Mřížka se plní a vámi nastřádané speciální postavy mohou brzy být odstraněné ze hry.

Potřebujete vyložit postavu, ale na ruce máte jen karty kouzel a karty s okamžitým efektem? Sice je můžete zahrát a soupeře poškodit, ale nechává mu to v mřížce prostor pro vyložení jeho karty a zabrání slotu. Anebo se sejde vícero černých karet na obou stranách a vzájemně se vyruší.

Ano, hra je hodně o náhodě. Zejména v oblasti karet cílů, jelikož někomu stačí posunout jednu postavu a hned má splněno, zatímco druhý si musí přestavět vícero pozic. Přesto bylo výhry dosaženou většinou jen o jeden či dva tahy a i změny v průběžném vedení podporovaly soupeřivou atmosféru.

PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci zdroj: Vlastní foto autora

Oceňuji i to, že hra na stole zabere málo místa. Ve vlaku si ji na malém stolečku v kupé zahrajete stěží, ale na dvou to už zvládnete. Jediným negativem tak shledávám papírové plátno, které se samo skládá, nedrží rovně a ani lehké karty ho nesrovnají. Samozřejmě ho lze uměle zohýbat a ochodit přehyby, ale kdyby se hrálo na látce či skládacím kartonu, bylo by to lepší a hra by se obešla bez výtek.

Název:
PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
30-60 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

Verdikt:

PišK.O.rky: Draci vs Jednorožci je jednoduchá variace na piškvorky, které vévodí efekty ničení, přesouvání a prohazování karet v mřížce. Vyzdvihnout si zaslouží rozdělení efektů mezi karty postav vykládaných do mřížky a jednorázové karty, které sice mohou poškodit soupeře, ale hráči samotnému nezajistí tolik potřebnou pozici v mřížce. Hra je nenáročná na prostor i čas a vyžaduje trpělivost tak akorát s neforemnou papírovou podložkou.

Nejnovější články