Ovládněte Anglii ve strategické deskovce Fief: England
Novinka zdroj: International Team

Ovládněte Anglii ve strategické deskovce Fief: England

18. 12. 2023 14:03 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Stolní hra Fief se úplně poprvé objevila již v roce 1981, aby se napříč desetiletími dočkala dalších edic s upravenou grafikou a klidně kompletně předělanými pravidly. Naposledy se vynořila v roce 2015 s edicí Fief: France 1429, která se o dalších šest let později dočkala ještě aktualizované mapy v titulu nazvaném Fief: France Edition.

A po všech těchto edicích se na nás teď valí ještě jedna, stále od stejného autora Philippeho MouchebeufaFief: England. Jak už název napovídá, tentokrát si budete hrát na anglickou šlechtu, kde se spolu se svými rodinnými příslušníky pokusíte stát tím nejmocnějším rodem v Anglii.

Fief je celovečerní strategická hra, která dvěma až čtyřem hráčům zabere snadno čtyři hodiny. Začnete s jedním panstvím, odkud se budete rozlézat po mapě – postavíte mlýny zvyšující příjmy, opevnění chránící vaši půdu a ustanovíte armádu, s níž budete dobývat přilehlá panství.

zdroj: Academy Games

Pokud se vám podaří obsadit jedno celé léno, získá některý z členů vaší rodiny titul lorda nebo lady, což vám umožní rozhodovat o daních a budete volit příštího krále či královnu.

Své potomky můžete spojit s církví a udělat z nich biskupy, arcibiskupy a abatyše, budete čelit nájezdům Vikingů, hladomoru, moru a když se naskytne příležitost, můžete uzavřít sňatek s jiným hráčem a společně tak vyhrát, nebo prohrát.

Fief: England zdroj: Academy Games

Fief: England je zkrátka obrovská strategická hra s úctyhodnými 268 žetonky, které představují armády, stavby a mnoho dalších prvků. Pokud něco takového musíte mít doma, tak právě teď si můžete udělat předobjednávku na Gamefoundu.

Do konce kampaně zbývá ještě 15 dní a už se podařilo vybrat 2,8 milionů korun, díky čemuž se odemkly další prvky jako rozšíření s Robinem Hoodem, svaté relikvie, stojánky pro lordy a lady či možnost plavit se po moři.

Pokud kampaň podpoříte do dnešní 18:00 hodiny, dostanete zdarma sadu kovových mincí, která vás jinak vyjde na 560 korun. Hra s tímto bonusem stojí 1 700 korun, ale v nabídce je i all-in za 3 800 korun, který kromě hry a mincí obsahuje ještě figurky budov a obří gumovou mapu velikosti 140 na 70 centimetrů, aby se vám na ní ty figurky budov pohodlně vešly.

K tomu samozřejmě ještě musíte přičíst poštovné, které v případě levnějšího příhozu činí 225 až 560 korun (rozhodne se podle množství dodatečného obsahu) a v případě dražšího příhozu je to 450 až 780 korun. Zajímavé ale je, že poštovné se nezmění, když si přihodíte další krabice a jiné dodatky, takže se vám vyplatí najít k sobě další zájemce o hru, čímž výrazně ušetříte na poštovném. Bohužel si z celé částky musíte přičíst ještě 21% daň.

Hra Fief: England by se vaším směrem měla vydat příští rok v červenci, zatímco v obchodech se začne objevovat stejný rok v listopadu.

Nejnovější články