Ovečky HOP! – recenze kooperativní hry pro nejmenší
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Ovečky HOP! – recenze kooperativní hry pro nejmenší

Název:
Ovečky Hop!
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
5+
Detail hry

19. 6. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Jan Plachý |

Většina hráčů se jednoho dne dostane do situace, kdy jim do hráčského života vstoupí malý spoluhráč a někdy si postupem času pořídí dokonce více takových spoluhráčů. Přiznejme si ale, že to vyžaduje mnoho let péče, než se z nich stanou plnohodnotní hráči.

Proto je dobrou zprávou, že se dá s dětmi začít hrát už ve velmi nízkém věku. Z vlastní zkušenosti však vím, že dříve než od dvou či tří let to moc nemá smysl. Dnes se tedy podíváme na dětskou kooperativní hru Ovečky HOP!, která je určená rodičům s dětmi od pěti let a měla by jim zabrat celkem patnáct minut.

U posledního údaje bych se zastavil, protože hranici patnácti minut se nám moc nedařilo dodržet a hraní nám většinou trvalo něco málo přes dvacet minut. Výsledná délka hry bude totiž záležet na tom, jak dlouho dětem bude trvat, než si rozmyslí svůj tah s ovečkou. K tomu se však ještě dostaneme.

Ovečky Hop! zdroj: Vlastní foto autora

Pastva pro oči

Nemohu si pomoct, ale obal této hry mě fakt baví. Jde o pěkně zvolenou barevnou kombinaci a roztomilost oveček jasně směřuje na nejmenší hráče, kterým je tato hra určená. Schválně se na chvilku zadívejte na obal hry a řekněte, jestli máte také pocit, že je obrázkem řečeno vše, co nás ve hře čeká.

Po odklopení víka dostaneme sadu dřevěných žetonů ovcí a vlků, herní kostku a set šesti žetonů, které se vám budou hodit v momentě, kdy si hru budete chtít zpestřit (ztížit). O své slovo se bude hlásit i obal hry, kdy po rozbalení zjistíte, že se jedná o herní plán, který krásně rozložíte a můžete okamžitě hrát.

V tomto musím pochválit vydavatele, protože v Ovečkách HOP! nenaleznete jediný zbytečný komponent. I vnitřek krabičky využijete pro vytvoření 3D modelu herní plochy a děti budou hned vědět, kde mají doupě vlci a kam tím pádem nasměrovat ovečky, aby došly v pořádku do domečku.

Ovečky Hop! zdroj: Vlastní foto autora

Rychle do řady a jde se skákat

Na herním plánu naleznete dvě důležité části. V „horní“ polovině se nachází doupě vlků a hned vedle je onen vytoužený domov. Avšak veškeré dění se odehrává na spodní polovině desky, kde naleznete čtvercovou síť a vyšlapané cestičky, po nichž se pohybují vlci.

Stačí tedy umístit devět ovcí na spodní tmavší část čtvercové sítě, na cesty rozmístit příslušné vlky a může se jít hrát. K tomu, aby se ovečky daly do pohybu, musíte hodit kostkou. Padne-li barevný obrázek ovečky, můžete pohnout příslušnou ovečkou směrem k domečku. Pokud padne obrázek vlka, pohnou se vlci.

Ale pozor! Pohne-li se vlk na pole s ovečkou, je sežrána a hráči příslušnou ovci umístí do doupěte vlků. Pokud se vám povede dostat do domečku více ovcí, než kolik jich mají vlci v doupěti, vyhráváte. V opačném případě to můžete zkusit znovu a třeba s pomocí ovčáckého psa.

Ovečka je načančaná dáma

Z předchozího odstavce by se mohlo zdát, že se jedná o jednoduchou až přímočarou hru, kterou ale Ovečky HOP! nejsou. Tedy, pokud na to koukáme z dětského pohledu a navíc k pohybu přidáme pravidlo, že ovečky mohou přes překážky skákat stejně jako ve hře dáma. Tím dostáváme nášup zajímavého taktického přemýšlení, kde řešíte, jak rozestavit ovečky a efektivně využívat pohyby k tomu, aby se dostaly domů co nejdříve.

Časem se ke slovu přihlásí také žetony zvířátek, které buď pomáhají hráčům, nebo se naopak snaží převážit misky vah směrem ke hře a posilují efekty vlků. Konkrétně nyní mluvím o již zmíněném ovčáckém psovi, kterého po přeskočení ovečkou využijete k postrčení všech oveček stejné barvy směrem kupředu.

Zato liška se přeskočením odvděčí vlkům a pěkně je posune o další políčko dál po jejich stezkách. Tato modulárnost je určitě plusem a může to posunout hru z možného stereotypu, kdy hráči pouze hází kostkou a skáčou směrem domů.

Ovečky Hop! zdroj: Vlastní foto autora

Nehoda není náhoda

Než se dostanu k závěru své recenze, chci se věnovat ještě jednomu aspektu hry – náhodě. U dětských her ji mám rád a myslím si, že do značné míry dětem občas pomáhá vyhrávat proti dospělým, ale v kooperativní hře je potřeba s ní zacházet opatrně.

V Ovečkách HOP! je té náhody opravdu hodně a musíte se občas smířit s tím, že vás kostka zradí a vlci nakonec sežerou většinu vašeho stáda. Nedá se proti tomu nijak bránit, můžete hrát sebelépe a stejně vás náhoda dostane.

Ovečky Hop! zdroj: Vlastní foto autora

Doma je prostě nejlíp

Z naší zkušenosti jsme doma museli sahat převážně po ulehčení, neboť pro naší pětiletou dcerku bylo ještě moc složité optimalizovat pohyb a správné rozložení oveček. Na druhou stranu je fajn pozorovat, jak se bojí o ovečky a přemýšlí, jak s nimi pohnout, aby je vlci nesežrali.

Přesto si myslím, že bych možná na krabici upravil doporučený věk na 6+, kdy děti využijí kompletní možnosti všech žetonů a hra se tak stane mnohem bohatší nejen pro děti, ale také pro rodiče.

Důležité je, že ze hry Ovečky HOP! děti jen tak nevyrostou, myšleno s porovnáním s jinou hrou od stejného vydavatele: Můj první nedobytný hrad. Přece jen se tu dá vymyslet víc strategií a samotná hra jde víc do hloubky. Proto je možná zajímavé o hře uvažovat jako o dalším krůčku směrem ke složitějším hrám.

Název:
Ovečky Hop!
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
5+
Detail hry

Verdikt:

Ovečky HOP! jsou produkčně velmi pěkně zpracovanou hrou s mírně delší herní dobou, která u nás bude určitě často na stole. Zároveň je ale potřeba říct, že díky velké míře náhody si musíte dát pozor na časté prohry a případnou frustraci nejmenších hráčů.

Nejnovější články