Once Upon a Line je první stírací legacy hrou
Novinka zdroj: Perte & Fracas

Once Upon a Line je první stírací legacy hrou

19. 1. 2023 13:06 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Legacy hry. Někteří je příliš v lásce nemají kvůli jejich časté „jednorázovosti“, ostatní si naopak užívají hodiny s nimi strávené. Je ale faktem, že pokud se takový systém udělá dobře, může nabídnout nevšední a neopakovatelný zážitek (nejen ve smyslu nemožného znovuhraní). Duo tvůrců z Perte & Fracas (RagnaRok Star) se ale tento koncept pokusí v jejich připravované hře Once Upon a Line zase někam posunout.

Deskovka se totiž chce podle autorů stát první legacy hrou/kampaňovkou, která pro své hraní využívá stíracích mechanismů, doplněných o princip her se slovy, který známe třeba ze Scrabblu. Jako dějištěm tomuto zážitku poslouží samotná Země v ne tak vzdálené budoucnosti. V ní pandemie zvaná The Butterfly’s Breath zdecimovala většinu lidstva, kdy vládu nad ní převzal obří hmyz. Nicméně lidstvo se snaží svou domovinu získat zpět a vystavět tak nový svět, ve kterém jsou využívány i služby tohoto obrovského hmyzu. Snahy ale možná budou brzy zhaceny.

Hráči (zážitek je přístupný pro jednoho až pět lidí) se tak vžijí do kůže místních hrdinů, kteří se pokusí odvrátit blížící se tragédii, a to v rámci příběhu rozděleného do několika kapitol. Aby se však dobrali k jednomu z devíti konců, budou hledat slova schovaná na stírací destičce osudu. Jakmile pak hráči odhalí celé slovo, vezme se s ním spojená kartička, která odhalí další příběhové události a dá vám za úkol najít další slovo.

Jednotlivá setřená políčka vám však neodkryjí pouze další kus příběhu, ale také další vylepšitelné hrdiny, tajné zóny i objekty, které mohou průběh celého vyprávění výrazně ovlivnit. Destička má navíc oslavovat bohatost jazyka, kdy hráči musí překonat různé gramatické nuance či nástrahy polysémie, přičemž každé rozhodnutí nevratně ovlivní vyprávění. V základní hře a bezplatné expanzi vás pak čeká přes 33 000 tisíc různých slov, což nabídne desítky hodin zábavy.

Tvůrci v rámci kampaně na Kickstarteru požadovali něco málo přes 700 tisíc korun. Tento cíl se jim podařilo splnit dvě hodiny po jejím spuštění, kdy aktuálně na jejich kontě svítí trojnásobná částka. Základní hru lze získat za docela přívětivou cenu, která dělá necelých 1 000 korun. V rámci této úrovně také dostanete exkluzivní expanzi Splendor & Degradation, železné exkluzivní škrabátko Utopia & Dystopia a všechny odemknuté bonusové cíle.

To samé získáte i za 2 150 korun v další úrovni, která ale navíc skrývá i další dvě expanze The Water of our Discontent a The Trance of the Silverfish. Nejdražší dostupná možná úroveň má poté hodnotu 2 400 korun, kdy v ní získáte ještě „dobíjecí“ balíčky pro základní hru i expanze, které vám umožní si znovu zahrát. Všechny věci jsou na Kickstarteru nabízené ve slevě. Jako speciální doplněk si ještě navíc lze koupit propracované dřevěné dílky, které sami o sobě stojí necelých 500 korun. K cenám si ještě připočtěte dopravu, jež se pohybuje od 315 do 360 korun podle edice. VAT řešit nemusíte.

Ačkoliv se Once Upon a Line v rámci samotné kampaně těší z úspěchu, někteří hráči z jeho premisy nejsou příliš nadšení. Když se totiž podíváme na stránku hry na BoardGameGeeku, tak zde naleznete různá hodnocení od fanoušků, kterým se rozhodně nelíbí, že se zde kombinuje jednorázovost „legacy“ a „stíracího“ stylu hraní, jež z ekologického hlediska úplně inteligentně nepůsobí. Kromě toho se nadává i na drahou dopravu do různých zemí, ale to už se víceméně stává takovým nepsaným pravidlem. Uvidíme tedy, jestli si tuto kombinaci hra obhájí alespoň svou zábavností. Tato otázka by měla být zodpovězena v květnu 2024, kdy hra dle předpokladu dorazí podporovatelům.

Nejnovější články