Old Dawg vyplní čekání na větší hry turistickými Průzkumníky a westernovým Fliptown
Novinka zdroj: Bitewing Games

Old Dawg vyplní čekání na větší hry turistickými Průzkumníky a westernovým Fliptown

5. 2. 2024 11:23 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Old Dawg je mladičké tuzemské vydavatelství, které si pro svůj debut na trhu vybralo náročnou eurovku Nukleum. Následně ještě oznámilo, že chystá zvířátkový remake klasiky Zoo Vadis a odlehčenější Nakrmte Krakena! Ani jeden z projektů doposud nevyšel, nicméně celku to nebrání v tom, aby své portfolio oznámených projektů nadále rozšiřoval. V rukávu má ještě poslední neohlášenou velkou hru letošního roku, které předskakují dvě menší – Průzkumníci a Fliptown.

Průzkumníci

První novinka vyšla pod originálním názvem Trailblazers během minulého roku a jde o draftovací karetku, kde se 1 až 4 hráči snaží vytvořit stezky pro běžnou pěší turistiku, cyklistiku a kajaky. Stezky však musí začínat a končit v kempu, protože jakmile by to neplatilo, nedostanete za svůj výtvor body.

Budování však výrazným způsobem ovlivňují další hráči. V každém kole se hráčům rozdá osm karet, z nichž si dvě vyberou a položí před sebe. Nevybrané kusy předají dalšímu hráči, čímž se neustále obměňuje nabídka a roste riziko, že svou sáhodlouhou stezku zkrátka neuzavřete. Takhle se odehrají čtyři kola a následně vyhraje člověk s největším počtem bodů, jež se získávají nejen za stezky, ale také za plnění průběžných i závěrečných cílů.

O to, že se rozhodně jedná o skvělou zábavu nejen do přírody, se postaral návrhář Ryan Courtney, jehož můžete znát díky spojovačkám Curious Cargo nebo Pipeline. Navíc tomu pomáhá skutečnost, že Old Dawg u nás v červnu uvede cestovní verzi v praktickém pouzdru a rovnou se sólovým režimem a rozšířením Zvířata. Větší variantu (mimo jiné nabízí hraní až pro 8) se vydavatel u nás rozhodl nevydat z důvodu, že podle jejich úsudku si neobhájí více než dvojnásobnou cenu.

Fliptown

Druhá oznámená hra patří do žánru flip and write. Podíváte se na Divoký západ, který prozkoumáváte a snažíte se získat hvězdy zastupující vítězné body. Každý z hráčů má svou vlastní mazatelnou desku, jež reprezentuje mapu a do níž zakresluje podle tří otočených pokerových karet. Barva jedné z nich určuje oblast, číslo druhé lokaci a se třetí se snažíte vytvořit pětikaretní kombinaci vyhodnocenou na konci kola.

Každá ze čtyř oblastí nabízí jiné problémy a hádanky, stejně jako odměny, kam patří hotovost, zbraně, nástroje a bonusové akce, díky nimž tvoříte užitečná komba. Hraní je vhodné jak pro sólisty, kteří se snaží překonat bodovou hodnotu nebo se postaví proti jednomu ze čtyř virtuálních protivníků, tak i pro skupiny až čtyř hráčů. Ti se navíc snaží plnit konkurenční cíle dříve než ostatní. Jakmile vás běžné partie omrzí, můžete si je ozvláštnit o postavy s jedinečnými výchozími zdroji a speciálními schopnostmi.

Na Fliptown si čeští hráči počkají o něco delší dobu, jelikož předběžné datum vydání je mířené na září. Za návrhem v tomto případě stojí Steven Aramini, jeden z autorů Velko-série.

Nejnovější články