Mladé české vydavatelství Old Dawg chystá ještě Zoo Vadis – remake klasiky Reinera Knizii z roku 1992
Novinka zdroj: Bitewing Games

Mladé české vydavatelství Old Dawg chystá ještě Zoo Vadis – remake klasiky Reinera Knizii z roku 1992

23. 10. 2023 13:49 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Mladé české vydavatelství Old Dawg se toho opravdu nebojí a přináší jednu novinku za druhou. Na jejich první oznámení ohledně chystaného počeštění komplexní hry Nukleum navázala zpráva o přípravách oceňované večírkové plavby Nakrmte Krakena! No a poté se o víkendu celek rozhodl oznámit už svůj třetí projekt, jímž je vyjednávací novinka Zoo Vadis od renomovaného Reinera Knizii, která se v aktuální době dostala do hledáčku mnoha hráčů serveru BoardGameGeek.

Respektive, ono se o úplnou novinku nejedná. Titul je novou verzí, potažmo evolucí autorova téměř třicet let starého titulu Quo Vadis? Jeho základem bylo vyjednávání římských politiků, kteří se dohadováním snaží dostat do senátu a získat během toho největší množství prestiže.

Zoo Vadis tuto myšlenku bere a přetavuje ji do modernějšího hávu s novými možnostmi a poněkud svéráznějším zasazením. V novince se místo starověkého Říma podíváte do zoologické zahrady, kterou řídí zvířata. Ta se stejně jako lidé honí za slávou a prestiží, kde ta největší hvězda bude zvolená oficiální tváří a maskotem.

Hráči se proto v kůži jednoho z dostupných zvířecích druhů snaží během 20 až 40 minut dostat mezi hvězdné expozice tím, že během hlasování získají většinovou podporu ostatních zvířat. Základem se proto opět stává tvrdé vyjednávání a intriky, s nimiž uspějí jen ti nejprotřelejší.

Knizia se s novou edicí snažil vyřešit problémy předchozí verze, takže vylepšil hraní ve všech počtech hráčů, především pak v minimálních třech. Současně přidal druhou herní desku, která umožňuje, aby se do zvířecího politikaření vrhlo až 7 lidí najednou. Rovněž rozšířil možnosti o dodatečné asymetrické schopnosti, které nemůžete použít na sebe, a k tomu přidal bonusové body za různé akce či dosažené cíle. Tímto způsobem se hráče snaží více pobízet k uzavírání dohod, aby nevznikaly otravné patové situace. Kromě toho ještě zakomponoval pohledné dřevěné figurky a funkční hráčské zástěny, které ze hry dělají příjemnější zážitek. 

Datum vydání české verze ještě upřesněné nebylo. Prozatím si proto musíte vystačit s obecnějším druhým čtvrtletím příštího roku.

Nejnovější články