Oceňovaný Istanbul dostává po letech pokračování Choose & Write
Novinka zdroj: Pegasus Spiele

Oceňovaný Istanbul dostává po letech pokračování Choose & Write

3. 2. 2023 9:41 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Obchodní hra Istanbul od Rüdigera Dorna vyšla již před dávnými devíti lety v roce 2014 a pro své nesporné kvality si vysloužila velkou řádku cen a nominací, mezi nimiž nechybí ani ta nejprestižnější – vítězství ve Spiel des Jahres, deskoherních Oscarech.

Pokud se orientujete na současném trhu deskových her, jistě vám neunikla záplava titulů se slovem „write“ v názvu. Jedná se o celý žánr, v němž si zapisujete či zakreslujete nejrůznější údaje na papír. Svým způsobem jsou tyto hry jednorázové, ale protože obsahují bloček o třeba sto papírech, nějakou chvíli vám jistě vydrží.

Istanbul Choose and Write 2 zdroj: Pegasus Spiele

A právě na tento trend naskakuje i Istanbul. Jeho autor se rozhodl přijít s novou hrou zasazenou do stejného světa, kterou nazval Istanbul: Choose & Write. Takže žádné „roll“ ani „flip“, ale „choose“. To znamená, že se nebude házet kostkou a nebudou se otáčet karty. Karty si tu jednoduše vyberete.

Jak budete cestovat po tureckém tržišti, budete si vybírat z rozličných karet a provádět s nimi spojené akce s cílem získat nejrůznější zdroje, které pak v dalších částích tržiště prodáte za rubíny, jejichž množství na konci hry rozhodne o vítězi.

Istanbul: Choose & Write najdete i zajímavě pojatou interakci mezi hráči. Všichni hráči bedlivě sledují aktivního hráče, jelikož jím zvolenou akci mohou v jeho tahu sami provést. V takovém případě si jí ale musejí na svém listu vyškrtnout a budou-li chtít tuto akci v budoucnu zopakovat, musí tak učinit sami ve svém tahu.

Vydavatelství Pegasus Spiele již vyslalo tuto novinku do světa anglicko-německé verzi, tak snad se co nevidět objeví v obchodech i u nás. Do té doby si můžete nastudovat pravidla na kartě hry. Připomeňme, že se původní Istanbul dočkal několika rozšíření, big boxu i samostatné kostkové verze.

Nejnovější články