Nové video odhaluje, jak se hraje chystaný The Witcher: Path of Destiny
Novinka zdroj: Go on Board

Nové video odhaluje, jak se hraje chystaný The Witcher: Path of Destiny

21. 9. 2023 12:24 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Crowdfundingová kampaň pro The Witcher: Path of Destiny se zvesela blíží a od jejího spuštění nás dělí méně než měsíc. A i když předběžná stránka na platformě Gamefound nabízí slušné množství informací a představu o tom, jak se projekt bude hrát, stále existuje několik nejasností. Proto tvůrci vydali nové video, v němž Łukasz Woźniak ukazuje základní mechanismy a průběh partie.

Na začátku každého sezení se nejdříve vybere, kterou ze tří dostupných povídek (Zaklínač, Menší zlo a Konec světa) hráči chtějí hrát. Každá z nich funguje v podstatě jako samostatný herní režim, který přináší unikátní pravidla, mechanismy i příběh.

Na tyto unikátnosti se ale zaměří až další videa. Dále si každý z maximálně pěti hráčů vybere postavu, za níž chce hrát. Všechny oplývají unikátními schopnostmi, ke kterým si ještě vyberou vedlejší úkol, jež se pokusí splnit v průběhu partie.

The Witcher: Path of Destiny zdroj: Go on Board

Po těchto přípravách odstartuje hlavní zážitek na poli tří kol, sestavených ze tří herních tahů. Počátek každého kola se nese v duchu vyprávění, během kterého se přečte karta příběhu a odhalí se možnosti, které hráči mohou v daném kole vykonávat. Na to navazuje start jednotlivých tahů.

Pokaždé startují tím, že si hráči podle iniciativy doberou dvě karty z nabídky na herní desce tím, že k nim přiřadí figurku (kartonovou nebo plastovou). Jakmile to udělají, vyberou si z ruky dvě karty a vyloží je před sebe. Ve chvíli, kdy si je vybrali všichni, karty se odhalí a každý z hráčů si začne před sebou stavět časovou linii, která určuje jeho akce.

zdroj: Go on Board

V této fázi se dává největší důraz na barvu, symboly a případné bonusy, které se na těchto kartách zobrazují. K tomu ke slovu přicházejí ještě unikátní schopnosti všech postav, s nimiž lze při vykládání karet vytvářet různá komba. Tímto způsobem sbíráte žetony určitého typu, které odkazují na jednu ze dvou možností, kam se příběh může ubírat.

Na konci každého tahu se proto vyhodnotí, jaká ze dvou možností se na stole u všech hráčů vyskytuje nejčastěji a na kartu příběhu se přiloží žeton osudu. Takhle se pokračuje tři tahy, po nichž se na základě rozhodnutí vybere jedna z možných cest, hráči získají vítězné a zkušenostní body a vše se opakuje do chvíle, než se dojde k jednomu z osmi možných epilogů a vyhlásí se hrdina příběhu s největším počtem vítězných bodů.

The Witcher: Path of Destiny zdroj: Go on Board

Woźniak slibuje, že hra přinese velkou míru variability. Nejen skrze proměnlivé vyprávění a několik konců, ale také v rámci samotného hraní. Zážitek v sobě skrývá mnoho proměnných, které se do každé partie propíší trochu jinak, ať už je řeč o draftování karet, jejich správě na ruce, nebo odlišné rozhodování ostatních hráčů, jež musíte neustále sledovat. Vítězem může být pouze jeden, ale o směřování příběhu rozhodujete všichni.

Když ale nahlédnete do komentářové sekce na YouTube, zjistíte, že se vysvětlení pravidel hry nesetkalo s příliš pozitivní odezvou. Někteří fanoušci průběh partie z videa stejně moc hry nepochopili, případně v něm nevidí prvky, které by jej dělaly zajímavým nebo nějakým způsobem vtahujícím.

Upřímně, sám se přiznám, že The Witcher: Path of Destiny skutečně nepůsobí příliš zábavně. Současně mi přijde naprosto nesmyslné využití figurek, které pouze posouváte na desce pro výběr karet a působí vyloženě nadbytečně. Na druhou stranu figurky jsou součástí pouze deluxe edice, tudíž zájemci alespoň mohou ušetřit.

Kampaň odstartuje 19. října a probíhat bude do 7. listopadu. Stále platí, že když hru podpoříte během prvního dne, získáte bonusovou figurku Geralta jedoucího na Klepně, který má unikátní schopnosti a hra vyjde díky vydavatelství Blackfire v češtině.

Nejnovější články