Nová hra Imperial Miners ze světa Settlers: Zrod impéria vás nechá řetězit komba v dolech
Novinka zdroj: Portal Games

Nová hra Imperial Miners ze světa Settlers: Zrod impéria vás nechá řetězit komba v dolech

24. 1. 2023 9:35 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Settlers: Zrod Impéria (v orig. Imperial Settlers) je karetní hra, ve které se hráči snaží dovést svou civilizaci ke slávě. Stojí za ní slovutný Ignacy Trzewiczek, kterého můžete znát třeba díky deskové hře Zaklínač, ale také díky známému kooperativnímu survivalu Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově. I jeho docela roztomilý svět osadníků se postupem času stal docela populárním, kdy právě na jeho úspěchu chce vydavatelství Portal Games stavět i nadále. Soudíme tak z oznámení novinky zasazené do tohoto univerza – Imperial Miners.

Tu tentokrát netvoří sám Trzewiczek, ale Tim Armstrong, autor hry Orbis. Ovšem stále se jedná o karetní titul. Tentokrát ale hráči nebudou vést svou civilizaci ke slávě, ale dojde na budování vlastních dolů za pomoci kartiček, které vždy umístí na svou destičku. Začnou tak od samotného povrchu, kdy se postupně prokopají do čím dál větších hlubin. Tím, jak hráči budou vykládat karty, budou zároveň aktivovat jejich schopnosti, a to nejen těch karet, které jsou zrovna vyneseny, ale i těch nad nimi. Tím tak vytvoří uspokojující komba a řetězové reakce, které odmění dobré stratégy.

Tyto strategie půjde tvořit na základě jednotlivých frakcí, kterých se ve hře nachází šest a všechny umožňují jiný způsob řetězení a synergií. Abyste ale dosáhli těch nejlepších výsledků, bude klíčové kombinovat karty napříč frakcemi. A to i kvůli tomu, že významnou roli budou hrát desky postupu. Na začátku hry se totiž náhodně vylosují 3 ze 6, kde každá operuje s poněkud jiným strategickým zaměřením. Díky těmto kombinacím tak každá partie vypadá trochu jinak.

Do zážitku se může pustit jak sólista, tak i větší skupina složená až z pěti hráčů. Pravidla by neměla být nijak zvlášť komplikovaná a hru by si měli užít i lidé, kteří nejsou s tímto světem seznámeni. Výhodou také je, že se jedná o svižnou záležitost, ve které hráči hrají současně, takže seance netrvá déle než 45 minut.

Vydání hry Imperial Miners je mířené na podzim tohoto roku, kdy bude dostupná anglická a polská verze. Další jazykové mutace budou následovat. Jestli mezi nimi bude i čeština, to se zatím neví. V krabici naleznete přes 150 karet, přes 100 žetonů, dřevěné ukazatele a herní desky. Cena v přepočtu dělá zhruba 775 korun.

Nejnovější články