Jak se hraje ve dvou: Settlers: Zrod impéria
Recenze zdroj: tisková zpráva

Jak se hraje ve dvou: Settlers: Zrod impéria

Název:
Settlers: Zrod impéria
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
45-90 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

23. 9. 2018 15:51 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Settlers: Zrod impéria

1–4 hráči | 45–90 minut | Od 10 let | česky, středně textu

I když název i téma této ryze karetní hry napovídá, že by mělo jít o licenci legendární počítačové série The Settlers, není tomu tak. Když si navíc její anglickou část textu přeložíte do češtiny, vyjdou vám z toho zase osadníci, i když tito nejsou z Katanu. Settlers: Zrod impéria je zkrátka naprosto svá, což mi ostatně potvrdíte, pokud si ji sami vyzkoušíte.

Samozřejmě vám půjde o osidlování a rozvoj civilizace, ale děje se to způsobem, se kterým se jinde nesetkáte. Nemáte zde velkou mapu, kde by se jednotlivé národy rvali o území. Každý hráč si jede na svém písečku. Tu zaměstná dřevorubce, támhle zlatníka, postaví větrný mlýn a strážní věž. Vše ale v podobě karet jejichž využití je mnohé.

Settlers: Zrod impéria zdroj: tisková zpráva Settlers: Zrod impéria zdroj: tisková zpráva Settlers: Zrod impéria zdroj: tisková zpráva

V Settlers: Zrod impéria začínáte s ničím a končíte s jměním. Váš národ postupně produkuje víc a víc surovin, což mu dovoluje stavět další a další výrobny, tedy získávat ještě více surovin a tak dále. Jakmile si připravíte stabilní ekonomiku, bude na čase investovat do zajímavějších projektů, které vám vynesou nějaké ty vítězné body.

I když si každý národ pracuje na svém, často dochází k projevům nepřátelství. Běžné karty protihráčů, které se draftují ze společného balíčku, totiž můžete zbořit, máte-li na to dostatek prostředků a za předpokladu, že si je soupeř nebrání zuby nehty. Pak si ale každý hráč rovněž dobírá své unikátní frakční karty, které vám už nikdo nesebere, pokud tedy nehrajete za sebevražedné Japonce.

Settlers: Zrod impéria zdroj: tisková zpráva

To vše se děje na ploše pouhých pěti kol. Jakmile odehrajete své první – zhruba tak během dvou minut –, řeknete si, že konec musí nastat do čtvrt hodiny. Ale opak je pravdou. Každý další tah je o pořádný schod komplexnější, když se vám díky většímu množství surovin otevírá celá paleta možností, které můžete s aktuálními kartami na ruce vykouzlit. Přesto se vlezete do jedné hodiny a bude vás neustále svírat pocit, že nemáte dostatek času na uskutečnění svých megalomanských plánů. Dejte mi ještě jedno kolo navíc! Ne? Tak dobře, já to nějak vymyslím…

Kapitolou sama pro sebe je grafický design. Pokud se budete plně soustředit na perfektní provedení tahu, tak si ničeho pravděpodobně nevšimnete. Avšak jakmile si dáte pauzu a pozorně zabrejlíte na jednotlivé obrázky, objevíte spoustu malých, úsměvných detailů. Ilustrátoři jsou hračičkové a i díky nim mají hráči u stolu koutky úst hodně vysoko.

Jak se hra mění ve dvou hráčích?

Stejně jako v předchozím případě ke změnám nedochází, byť tentokrát je hra ve dvou přeci jen svižnější. Takové zjištění vždy vítám s otevřenou náručí, protože v dnešní době je největším nedostatkem právě čas. Hru si ve dvou užijete zcela bez omezení. Upřímně bych se vůbec nezlobil, kdyby zde možnost více hráčů nebyla. Ani mě taková partička neláká. Settlers: Zrod impéria je totiž "dvojkovka" jak vyšitá.

Dostane hra doporučení?

Žádné drama se nekoná. Settleři jsou už nějakou dobu stálicí na našem trhu, čehož je důkazem fronta rozšíření, která čeká na věrné fanoušky. Settlers: Zrod impéria je jednou z nejlepších her uznávaného autora Ignacyho Trzewiczeka a nejinak tomu je v „pouhých“ dvou hráčích. Tahle deskovka si své místo v poličce zaslouží a prach na ní padat nebude.

Název:
Settlers: Zrod impéria
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
45-90 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Nejnovější články