Německé vydavatelství Haba má finanční problémy
Novinka zdroj: Haba

Německé vydavatelství Haba má finanční problémy

18. 9. 2023 11:19 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svět stolní zábavy dokáže být nepřívětivý i pro větší firmy. Jestli jste si to doposud nemysleli, mohly vás o tom přesvědčit zprávy z posledních měsíců, kdy došlo třeba k uzavření Holy Grail Games nebo Pearl Games. A nyní se v problémech ocitlo i německé studio Haba, které u okresního soudu v Coburgu podalo žádost o insolvenci.

Znamená to, že celek se aktuálně nachází ve stavu finanční tísně a přiznává, že není schopný platit své dluhy. Žádost o insolvenci na rozdíl od krachu znamená, že se rozhodne o způsobu, jak tyto dluhy splatí. Může dojít třeba na nastavení lepších podmínek plateb od věřitelů, případně se zpeněží majetek.

Podle generálního ředitele Maria Wilhelma se ani zdaleka nejednalo o lehké rozhodnutí, ale nakonec je to jediná možnost, jak společnost může získat zpět svou „původní sílu“. I přes tuto skutečnost ale vedení zůstane ve své funkci a společnost bude nadále pokračovat ve své obchodní činnosti (za upozornění děkujeme The Observatorial).

Firmu Haba můžete znát především pro její dětské tituly. Za zmínku jistě stojí třeba Valley of the Vikings z roku 2019, které v sobě kombinuje zručnost a worker placement. Hra se v Německu líbila natolik, že si odnesla ocenění Dětská hra roku z prestižních cen Spiel des Jahres. Mezi další známější hry patří třeba Karuba, kde se pokládají dílky na nebezpečné cestě do prastarého chrámu, fantasy Adventure Land od známé dvojky Michael Kiesling a Wolfgang Kramer nebo zvířecí klasika Animal Upon Animal.

Oznámení o insolvenci navazuje na srpnové rozhodnutí mateřské společnosti Haba Familygroup o restrukturalizaci firmy, v jejímž rámci došlo na rozsáhlé propouštění, změny v manažerském týmu, i zrušení řady oblečení Jako-o.

Nejnovější články