Naplánujte dokonalou loupež v eurovce Thiefdom od tvůrce Clans of Caledonia
Novinka zdroj: Karma Games

Naplánujte dokonalou loupež v eurovce Thiefdom od tvůrce Clans of Caledonia

20. 6. 2023 11:32 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Bohatým se má brát a chudým dávat! Moudrá poučka, kterou se řídi nejen Robin Hood, ale do jisté míry i zlodějíčci z připravované tematické eurovky Thiefdom. Stojí za ní autor hry Clans of Caledonia, Juma Al-JouJou, kterému pomáhá nováček Simon Schmieder. Společnými silami a pod značkou jejich vydavatelství Karma Games se tento projekt snaží přivést k životu, k čemuž dopomáhá i aktuální crowdfundingová kampaň na Kickstarteru.

V té tvůrci vybrali už téměř trojnásobek požadované částky (690 000 korun), takže se hra stane skutečností, a navíc bude obohacená o pár bonusů, mezi kterými je třeba digitální tutoriál. Navíc ke každému balení hry dostanete jako třešničku digitálního průvodce a dvě pozadí na plochu.

zdroj: Karma Games

Hlavní je ale přirozeně samotná hra. Tu si užije minimálně jeden člověk, maximálně čtyři hráči. Nicméně nejde o titul přístupný nováčkům, což odráží i jeho komplexnost. Na druhou stranu zde není zase tak velká jazyková bariéra, protože herní komponenty jsou jazykově nezávislé a využívají ikonky. Takže k pochopení hry je potřeba přelouskat „pouze“ pravidla.

V zásadě ale platí, že každý z hráčů se v Thiefdom ujme jednoho zlodějského cechu složeného ze tří lupičů. Ty si lze dodatečně upravovat unikátní výbavou, případně je ozvláštnit společníky. Jakmile padne noc, tohle vaše trio se vydá do ulic okrádat bohaté, kdy budou získávat víno, drahokamy i olejové malby. Takto zkonfiskované zboží se následně pokusíte propašovat, čímž splníte misi, získáte přátele na správném místě a tím i věhlas.

Jakmile takto uplyne 6 nocí, tak zlodějský cech, jenž získá nejvíce věhlasu, vyhrává. Ale pozor! V ulicích se neustále pohybují hlídky a když vás při činu načapají, nebudou se bát zasáhnout. Takže využívejte každého stínu, ale i příležitosti, kdy je můžete „poslat“ na vaše soupeře. Každé ze sezení navíc bude výrazně odlišné, protože hra nabízí celkově 8 modulárních, oboustranných plánů, které vždy představují jiný puzzle k vyřešení. V praxi si to můžete vyzkoušet v digitální verzi, kterou naleznete v Tabletop Simulatoru.

Přestože je hra plná vrstev a nebojí se komplexnosti, tvůrci v rámci kampaně zvolili přímočařejší taktiku jediné možné výše odměny. To znamená, že Thiefdom v ní získáte za zhruba 700 korun. Poštovné cenu povýší o 310 až 360 korun podle toho, kolik kopií si objednáte a k celkové částce je ještě potřeba připočíst VAT.

Aktuální, dosti ambiciózní plán autorů je pak takový, že v září spustí ještě kampaň pro civilizační hru Millennia a v listopadu následně ještě pro Clans of Caledonia: Industria (rozšíření a dotisk). Pledge manager se otevře v prosinci a skrze něj si půjde ještě doobjednat flip & write novinku Peninsula. Všechny hry, tedy včetně Thiefdom, mají posléze k zákazníkům dorazit do konce roku 2024.

Nejnovější články