Nákladní vzdušné velryby jsou srdcem strategie Mistwind od tvůrců Sagrady
Novinka zdroj: First Fish Games

Nákladní vzdušné velryby jsou srdcem strategie Mistwind od tvůrců Sagrady

10. 8. 2023 16:50 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Designéři Daryl Andrews a Adrian Adamescu se poprvé setkali u vývoje krásné abstraktní hry s kostkami Sagrada, která byla nominovaná na několik cen, a zjevně si sedli. Jak si jinak vysvětlit, že se po čase opět sešli, aby společně stvořili novou, tentokrár komplexnější strategii Mistwind, na jejíž vznik vybírají peníze na Kickstarteru.

Mistwind se odehrává v kouzelném světě, v němž velryby plují nebesy a fungují jako nákladní dopravní prostředky. Úkolem hráčů je vybudovat úspěšnou obchodní síť, s níž budou schopní transportovat zboží na potřebná místa, plnit požadavky hlavního města, přijímat zakázky od sousedních národů a postupně šplhat do role váženého obchodníka v celém Mistwindu.

Ve hře zvítězí hráč s nejvíce body, které půjde získat sedmi způsoby, což odemyká dveře různým strategiím budování vaší společnosti. Každý tah vždy sestává z jedné povinné akce a neomezeného množství nepovinných.

Mistwind zdroj: First Fish Games

Povinně musíte svůj akční disk přesunout na nějakou lokaci a vyhodnotit její akci, zatímco nepovinně se můžete pohybovat, nakládat a vykládat zboží či získávat odměny. A zrovna vykládání a nakládání zboží je vyloženě čarovné, protože figurky nákladních velryb mají prostor, do kterého naložíte kostičku.

V druhé půlce článku si pojďme „odbýt“ všechny potřebnosti týkající se samotné kampaně na Kickstarteru, v níž tvůrci vybrali již přes 3,5 milionů korun. Tím několikanásobně překročili požadovanou částku, díky čemuž se odemknulo mnoho bonusových cílů, které se postarají o lepší kvalitu komponent (třeba dvouvrstvé hráčské desky a pevnější karty).

Jestli o hru Mistwind máte zájem, připravte si 2 100 korun. Zájemci k tomu ještě mohou za 490 korun přihodit roztomilého plyšáka nákladní velryby. Poštovné činí buď 420 bez plyšáka, nebo 490 korun s plyšákem. I tentokrát budete muset uhradit daň, s čímž vám ale tvůrci do jisté míry vypomohou.

Dodání hry je plánované na květen roku 2024, načež se hra podívá i do běžného prodeje, kde ale bude ještě o něco dražší. Jestli si chcete udělat podrobnější obrázek, můžete prozkoumat pravidla, případně si ji přímo vyzkoušet v Tabletop Simulatoru.

Nejnovější články