Na Kickstarteru vyjel pekelný rychlík deskové adaptace Horror on the Orient Express
Novinka zdroj: Chaosium

Na Kickstarteru vyjel pekelný rychlík deskové adaptace Horror on the Orient Express

4. 4. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vydavatelství Chaosium v půlce minulého roku oznámilo Horror on the Orient Express: The Board Game – oficiální deskovou adaptaci rozlehlé RPG kampaně, která hráče v roli detektivů vzala na palubu chapadlovitého rychlíku, jenž cestuje do alternativních světů s fanatiky, pokřivenými monstry i třeba upíry. A o zhruba 9 měsíců později došlo ke spuštění crowdfundingové kampaně na Kickstarteru, kde všichni zájemci mohou ukořistit svou jízdenku. Zatím to udělalo přes 5 tisíc lidí, kteří utratili v přepočtu více než 11 milionů korun.

zdroj: Chaosium

Důvodů, proč byste o místo v železničním spoji měli mít zájem, je hned několik. Už třeba pouhý fakt, že v návrhářských židlích spojila síly dvě renomovaná jména –Adam Kwapiński a Michał Gołębiowski. Prvního znáte jako autora  Nemesis či Frostpunku, zatímco ten druhý se podílel na Cestách osudu. Takže zkušenosti s výpravnými v povedených a zábavných titulech rozhodně nechybí ani jednomu z nich.

Duo chce zachovat ducha předlohy, takže rozhodně nepůjde o jednoduchý titul. Očekává se, že ke stolu budete muset usednout několikrát, aby se vám buď v sólu, nebo až ve čtyřech lidech povedlo přežít všechny nástrahy a dojít společně až do vítězného konce. Jde tedy o kooperativní zážitek, v němž se snažíte zastavit fanatiky dříve, než se jim povede vykonat rituály, čímž pomůžete vlaku dorazit do cílové stanice. A toho docílíte i ovládáním jeho rychlosti.

Horror on the Orient Express: The Board Game zdroj: Chaosium

S oním zachováním ducha se rovněž pojí přítomnost jistých RPG elementů. Během sezení, které z pravidla zabere zhruba dvě hodiny, si budete postavu postupně vylepšovat. Znamená to odemykání nových dovedností, získávání další výbavy a osvojování kouzel. A vzhledem k tomu, že stále hrajete za detektivy, svou absenci si nepřipíše ani vyšetřování spojené s hledáním stop a vyslýcháním a odhalováním kultistů. A protože jde o téma s příchutí Lovecrafta, tak se do toho všeho ještě propíše příčetnost, zastoupená například unikátní kostkou pro sledování psychického stavu cestujících.

Předcházející odstavce zní snad pro každého fanouška kosmického hororu náramně, ale jestli potřebujete dodatečný pohled na jednotlivé mechanismy a principy, jistě vám dobře poslouží pravidla. Na jejich základě se pak můžete rozhodnout, jestli do hry budete investovat své peníze. Tvůrci se pyšní tím, že v aktuální kampani pořídíte Horror on the Orient Express: The Board Game opravdu dost výhodně.

Existuje v podstatě jediná úroveň, a to v hodnotě 2 300 korun. Za tyhle peníze získáte nejen výrazně zlevněnou základní krabici, ale také rozšíření Investigators Unveiled, jež ze všech herních postav udělá svědky či hrdiny. To znamená, že si místo čtyř hrdinů půjde vybírat z deseti. K tomu jako bonus dostanete roztomilou miniaturu lokomotivy a všechny odemčené a odhalené bonusové cíle.

Abyste si však nemysleli, že jde až o tak výhodnou záležitost, tak ještě musíte počítat s dopravou v hodnotě 600 korun, stejně jako s následným povýšením celé hodnoty o daň. Pokud se i přesto rozhodnete na rychlík nasednout, jeho příjezd do vašich domovů lze očekávat v průběhu srpna 2025.

Nejnovější články