Mycelia je další zajímavá deskovka pro milovníky českého národního sportu – houbaření
Novinka zdroj: Split Stone Games

Mycelia je další zajímavá deskovka pro milovníky českého národního sportu – houbaření

11. 9. 2023 14:27 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Po zástupu zvířecích nebo květinových her se konečně z větší pozornosti těší i houby, jejichž lov miluje snad drtivá většina Čechů. Po příjemně vypadajícím Mycology a relativně ambiciózním Undergrove přichází další projekt, tentokrát s názvem Mycelia. Ten má v podstatě kompletně pod palcem J.J. Neville, pro něhož se jedná o první a srdeční deskoherní titul, který nejen navrhl, ale také ilustroval.

Sice v něm nebudete houby vyloženě sbírat, ale vytváření vlastního houbového království také nezní vůbec špatně. Tvůrce slibuje logický dynamický zážitek, který si hráči velice rychle osvojí a bude zde velký prostor pro taktizování a rozmýšlení. Většina dění se odehrává na herním plánu, který se skládá z trojúhelníkových dílků reprezentujících živiny a minerály potřebné pro růst jednotlivých hub.

Abyste na daném dílku mohli houbu nechat vyrůst, potřebujete nejen tyto zdroje, ale také spory, které na daný dílek dostanete za pomoci „mateřské houby“, která slouží jako vaše hlavní figurka. Kombinací pohybu a pokládání nových dílků tak postupně vytváříte svou unikátní houbovou síť, složenou z karet hub na vaší ruce (karty si budete v průběhu dobírat).

zdroj: Split Stone Games

Nicméně každý podobný živoucí organismus je cyklem, ve kterém jednotlivé články občas uhynou. Jakmile se tak u jedné z vašich hub stane, aktivujete její unikátní schopnost, jež vám dá přístup k zajímavým bonusům.

K vytváření podobného království mohou usednout až čtyři hráči. Mycelia však oplývá i „automata“ režimem, který funguje jako virtuální hráč, jež najde uplatnění i při hře dvou či tří hráčů. Ať už budete hrát v jakémkoli složení, vždycky by hra měla trvat maximálně 90 minut. Jestli chcete hru více prozkoumat, můžete si přečíst její pravidla nebo si jí vyzkoušet v Tabletop Simulatoru.

Mycelia zdroj: Split Stone Games

Aktuálně je už jisté, že premisa oslovila slušné množství lidí. Mycelia během probíhající kickstarterové kampaně stihlo podpořit už necelých 3 000 hráčů, kteří dohromady utratili téměř 5 milionů korun. Jedná se téměř o 2 000 % z původně požadované částky, takže se odemknulo mnoho bonusových cílů, mezi kterými je propracovaný insert a kvalitnější komponenty.

Cena standardní edice se v tomto případě rovná 1 150 korunám. Za 1 550 korun zase dostanete lepší edici, která je obohacená o dvě kickstarterové exkluzivity – mini expanzi s 18 australskými houbami a přebal na krabici. Aby toho nebylo málo, ještě k tomu dostanete bavlněné pytlíky a tři artprinty o velikosti A5. Jestli jsou artprinty něco, co opravdu chcete, tak za 2 450 korun vám tvůrci k výše zmíněnému přibalí ještě tři artprinty formátu A4 a jeden podepsaný formátu A2.

Největší gurmáni ale klidně mohou utratit rovnou 17 100 korun, za které dostanou „opulentní“ edici ve dřevěné unikátní krabici, v níž jsou dřevěné herní podložky i jednotlivé dílky, tedy maximální možný luxus. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z úrovní, za dopravu zaplatíte zhruba 320 korun + daň. Celý výrobní i dodávkový proces chtějí tvůrci stihnout do září příštího roku.

Nejnovější články