Moderní klasika The Castles of Burgundy z ničeho nic vyšla v češtině. Harry Potter: Vzestup smrtijedů bude následovat
Novinka zdroj: Ravensburger

Moderní klasika The Castles of Burgundy z ničeho nic vyšla v češtině. Harry Potter: Vzestup smrtijedů bude následovat

12. 5. 2023 10:10 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Mindok nedávno oznámil trojici přeložených kapesních her od Button Shy Games. Pozadu ale nezůstávají ani další vydavatelství, která v uplynulých dnech oznámila či jen připomněla několik svých novinek.

Harry Potter: Vzestup smrtijedů

Harry Potter: Vzestup smrtijedů zdroj: Rexhry

Jako první tu máme něco, o čem se šušká už poměrně dlouho. Harry Potter: Vzestup smrtijedů je český překlad kostkovo-karetní kooperační hry z populárního kouzelnického univerza, které v posledních měsících (především díky obřímu úspěchu videoherního Hogwarts Legacy) zažívá novou vlnu popularity. Proto se další titul, do něhož se potterheadi mohou pustit, jistě hodí. Což si dobře uvědomují i překládající Rexhry.

Projekt pochází ze série „Rising“ (kam spadají univerza Star Wars, Avatar i Marvel), která postupně dostává různé hry, jež pracují se známými značkami. O tom, jak se hraje zrovna Harry Potter, se můžete blíže dočíst v recenzi od Patrika. Nicméně je dobré uvést, že titul patří k těm složitějším ze série, kdy se hráči s brýlatým čarodějem ocitnou v pátém ročníku, kde se pokusí dát dohromady armádu, s níž bojují proti narůstajícím temným silám navrátivšího se lorda Voldemorta.

Stále se však jedná o rodinnou hru, nic vyloženě komplikovaného. Jedna partie zabere maximálně 90 minut a zahrají si 2 až 4 hráči. K vydání české verze by mělo dojít někdy během letních prázdnin, zatímco slovenská verze je již nějakou dobu venku.

Dixit: Disney Edition

Dixit Disney 1 zdroj: Blackfire

Mezitím Blackfire připomíná, že na podzim vyjde Dixit: Disney Edition. Edice do pravidel a systému známé poetické hry vmísí postavičky z oblíbených animovaných filmů, což má přinést radost jak nejmenším, tak i těm odrostlejším hráčům.

V edici naleznete celkově 84 karet, které se společnost rozhodla postupně představovat krátkými videi. První karta je určená pro vyložené pamětníky, jelikož je na ní vyobrazený Mickey Mouse z kraťasu Parník Willie, což byl první animovaný film se zvukem.

Pirátské kostky

PIrátské kostky zdroj: Albi

Z historického filmového exkurzu se vydáme do Karibiku. Albi pouze krátce upomíná na to, že do obchodů dorazily Pirátské kostky. Jedná se o druhou edici kostkového titulu z roku 2012, jejímž úkolem není nic jiného než na naše stoly přinést pohlednější verzi.

Pravidla zůstávají identická, tudíž ve 2 až 5 hráčích budete pokoušet štěstí a kombinovat hody kostek s dobrodružnými kartami. Doporučená cena této zhruba třicetiminutové hříčky je stanovená na příjemných 349 korun.

Hrady v Burgundsku

A na závěr taková novinka nenovinka. Před nějakou dobou různými informačními kanály proběhlo, že Ravensburger u nás uvede přeložené The Castles of Burgundy pod logickým názvem Hrady v Burgundsku. Avšak oficiální oznámení se nikde nedaří dohledat. Titul si ale už nyní můžete zakoupit v různých obchodech, takže se jedná o takové tajemné uvedení.

Platí však, že se přeložila výroční edice z roku 2019, která nabízí moderní design krabice a celkově přepracovaný vizuál komponent s mnohem sytějšími barvami. Ta stále skrývá strategický zážitek, jenž vás přenese do Francie 15. století, kde se staráte o svou zemi a postupně ji rozvíjíte. Jestli to uděláte skrze rozvoj měst, zemědělství či obchodováním, to záleží už na vaší zvolené strategii a také trochu na kostkách. Doporučená cena české verze je 1 299 korun.

Mezi tím už se blíží dodání de facto třetí, speciální edice hry v anglličtině, kterou si mohli zájemci předobjednat na Gamefoundu loni v létě.

Nejnovější články