Mini Express: Vlakem kolem světa – recenze velmi štědré porce neodolatelného obsahu
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Mini Express: Vlakem kolem světa – recenze velmi štědré porce neodolatelného obsahu

Název:
Mini Express: Vlakem kolem světa
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
45-60 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

30. 1. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Že je Mini Express od tchajwanského studia Moaideas Game Design v překladu od BoardBros opravdu zábavná a kvalitní hra, už jistě víte. A pokud to ještě nevíte, tak to koukejte zjistit v mé recenzi z dubna roku 2022, protože v této recenzi se budeme věnovat jen a pouze novému rozšíření Vlakem kolem světa, které si samo o sobě vyžádá spoustu řádků.

Ne, nebudu na něj házet žádnou špínu, protože ve stejně velké krabici, v jaké jste si pořídili základní hru, vám přijde ještě větší nálož obsahu, která s už tak skvělou hratelností dělá divy a rozšiřuje ho pomalu na víc způsobů, než kolika se dá ukuchtit kuře…

Tak kam se podíváme dnes?

Vezměte si třeba už jen mapy, na nichž budete rozvíjet své železniční impérium. Ty jsou v základní hře všehovšudy dvě a jsou jedna zábavnější a zajímavější než druhá. No jo, ale v rozšíření máte rovnou čtyři další a každá zásadně ovlivňuje, jak se na ní bude hrát.

Tak například ve Španělsku má každá ze společností jak vlastní výchozí město, tak všechny společně vyrážejí i z centrálního Madridu a tentokrát má ještě větší smysl vybírat si žetony poptávky, jelikož jimi můžete plnit veřejné cíle a získávat dodatečné odměny.

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: Vlastní foto autora

Na mapě Japonska zase budete cestovat mezi ostrovy s pomocí trajektů, tunelů a mostů, budete se muset přizpůsobit variabilním počátečním městům společností a ke slovu přijdou i státní dotace, které vám umožní na vybraných polích stavět s vlaky ze zásoby, nikoliv z nabídky. Navíc chcete společnostmi navštívit co nejvíc regionů, abyste tak zvýšili jejich hodnotu.

Ve Velké Británii se pracuje s metrem obklopujícím Londýn, které patří bílé společnosti, jež nebude stavět klasické meziměstské linky. Kromě toho se v průběhu hry zrychlí výstavba železnice, kdy se do nabídky budou dávat 4 vlaky místo tří a nabídka jich pojme až 6.

No a konečně je tu ještě Tchaj-wan, domovský stát studia, kde společnosti začínají ze severu a míří na jih, přičemž se potýkají s horským pásem, jenž musejí křižovat tunely a vláda tu omezuje podíly hráčů ve společnostech.

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: Vlastní foto autora

Každá jednotlivá mapa tak má svá velmi jedinečná specifika, díky nimž se vám Mini Express jen tak neohraje. Mít na výběr ze šesti map, které se liší nejen pravidly, ale samozřejmě i celkovým rozvržením krajiny a měst, je zkrátka k nezaplacení.

Nedokážu vůbec určit, že bych si jednu mapu oblíbil víc než jinou, jedna mi přišla lepší než druhá. Každá zkrátka svým způsobem upravuje herní zážitek a je nesmírně vzrušující je poprvé objevovat a poněkolikáté se je pokoušet zneužít co nejvíc ve svůj prospěch.

Přidáme ještě nějaké koření?

Nicméně jsem vám slíbil, že je v krabici víc obsahu než v základní hře. Ano, je tu dvojnásobek map, což je samo o sobě docela dostačující, nicméně autoři zjevně mají nápadů na rozdávání, takže si jakoukoliv partii můžete okořenit ještě několika velice zajímavými moduly.

Na jedné straně tu je možnost přidat do hry trochu těch skrytých informací a až do konce hry si nebýt jistí výsledkem. Moduly Tajná pohledávka a Tajný dluh pracují se skrytými postihy či bonusy k hráčově vlivu v náhodné společnosti.

Až na konci partie se ukáže, kdo tajně dluží jedné společnosti a jeho vliv v ní není takový, jaký se celou dobu zdál… Netřeba snad popisovat, že to do hry vnáší příjemné napětí a velkou nejistotu, kdy zkrátka musíte počítat se vším.

Dále můžete hrát s režimem Plnou parou vpřed, který díky přídavné destičce zvýší maximální možnou délku trati společnosti z 15 na 20, čímž můžete docílit ještě většího zisku bodů z těch nejlukrativnějších společností.

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: Vlastní foto autora

Jinou novou desku zase přidává modul s výstižným názvem Daně, jistější než smrt. Pokud se rozhodnete hrát s touto variantou, budou společnosti muset platit daně, aby se skutečná délka jejich trati na konci hry promítla do hodnoty společnosti.

Jinými slovy, dokud za společnost nezaplatíte daň alespoň jednou, může její hodnota být maximálně na třetí úrovni. Další platby jí umožní poskočit na sedm, dvanáct a konečně na maximum. Platbu přitom provedete velice jednoduše – po postavení trati můžete vzít jeden vlak dané společnosti z nabídky a umístit ho na desku daní.

Tento modul je jeden z nejzajímavějších, jelikož do běžné partie přináší velmi silné dilema. Když už jste za společnost stavěli a zlevnili tak akcii hráči hrajícímu za vámi, opravdu chcete utratit ještě jeden vlak za daně? Ale když to neuděláte, tak vámi budovaná společnost nebude na konci hry mít moc zajímavou hodnotu…

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: Vlastní foto autora

Skvělý systém, který je ostatně již dávno osvědčený. Je to vzpomínka autora Marka Gerritse na jeho dřívější počin Mini Rails a musím říct, že Mini Expressu sedne jako ulitá a skoro bych už nejradši nehrál bez ní (kdyby mě pořád tolik nebavil naprosto základní Mini Express…).

No a na konec je tu ještě jeden velmi zajímavý modul schopný pořádně zamíchat celým zážitkem. Jmenuje se V ruchu a spěchu a díky němu vás nikdo nepřinutí hrát po směru hodinových ručiček. Po svém tahu si jednoduše vyberete, kdo bude hrát po vás.

Musí to samozřejmě být hráč, který toto kolo ještě nehrál. A byť se to možná může zdát jako drobnost, tak variabilní pořadí hra potřebovala jako sůl. Už totiž nebudete zažívat ten pocit jako v běžné hře, kdy se může stát, že jste to vždycky vy, kdo hráči po vás vytvoří příliš zajímavou nabídku na to, aby ji odmítl, což mohlo vést k frustraci.

S tímto modulem máte jistou kontrolu nad tím, kdo hraje po vás, což do celé partie vnáší další solidní vrstvu taktizování a opět je to něco, na co si snadno zvyknete a lehce to pojmete za stálé pravidlo.

Ještě pocukrovat

Tak to by byla čtveřice map a pětice modulů se slušnou zásobou nových žetonů a karet. Ale tím jsme ještě neskončili. Ještě nám zbývá odbavit tu pomyslnou třešničku na dortu. Rozšíření Vlakem kolem světa totiž obsahuje ještě takové to zbytečné, ale moc příjemné vizuální vylepšení.

Bavíme se o porci dřeva, jímž si nahradíte některé obyčejnější prvky ze základní hry. Tak například je tu krásně vyřezaná nádražní budova pro každou společnost, kterou můžete použít místo vlaku označujícího výchozí bod na mapě (a ano, díky tomu může každá společnost postavit o jeden vlak víc, což je další hezký malý detail).

Mini Express: Vlakem kolem světa zdroj: Vlastní foto autora

Svých dřevěných variant se dočkaly i všechny ty nové mosty, trajekty a tunely, kde první dva jmenované jsou vytvořené tak, abyste na ně fyzicky mohli položit vláčky, díky čemuž každá mapa hezky ožije. Celek uzavírají další dřevěné figurky nahrazující některé žetonky a ukazatele, stejně jako robustní kovová mince, kterou použijete jen na jedné mapě, a to ještě sporadicky.

Kolem světa a ne jinak

Mini Express miluju a netušil jsem, že se z něj dá udělat ještě lepší hra. Rozšíření Vlakem kolem světa je toho ale důkazem. Je to jedno z nejlepších rozšíření, s jakým jsem se kdy setkal, které povážlivě rozšiřuje sbírku map a přichází s několika moduly tak zajímavými, že se z nich snadno mohou stát stálice.

Stále si myslím, že samostatná základní hra Mini Expressu je skvělá a má hodně co nabídnout, ale rozšíření ji zkrátka posouvá ve všech směrech o kus dál, solidně rozšiřuje její možnosti a vyhání znovuhratelnost do takových výšin, že vám zkrátka vydrží na desítky a desítky partií a pořád nebudete mít dost.

Vlakem kolem světa je neoddiskutovatelně naprostou povinností každého majitele základní hry, který je s ní spokojený a chce se k ní vracet. S tímto rozšířením bude opravdu těžké se od ní vůbec odtrhnout…

Název:
Mini Express: Vlakem kolem světa
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
45-60 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

Verdikt:

Vlakem kolem světa je naprostou povinností každého fanouška základní hry Mini Express, které jde příkladem mnohým jiným hrám a jejich expanzím. Nabízí obrovské množství zajímavého a zábavného obsahu, který po všech stránkách skvěle využívá a rozšiřuje možnosti základní hry, zajišťuje jí obrovskou variabilitu a upravuje i některé méně fungující oblasti. Na nic neváhejte a vyrazte na cestu kolem světa – její objevování stojí za to a ani při opakované návštěvě nezvládá omrzet.

Nejnovější články