Magic: The Gathering má na kontě další rekordní částku za vydraženou kartu Black Lotus
Novinka zdroj: PWCC

Magic: The Gathering má na kontě další rekordní částku za vydraženou kartu Black Lotus

20. 3. 2023 11:59 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Že sběratelská karetní hra Magic: The Gathering je stále neskutečně populární, potvrzuje i armáda různých edic, které Wizard of the Coast v průběhu roků vydávají. V těchto edicích se pak postupně objevilo několik karet, které časem získaly na obrovské finanční hodnotě, takže si jejich majitelé mohli pěkně přivydělat. Avšak „svatým grálem“ je stále legendární Black Lotus – kousek patřící do vzácné „Power Nine“, tedy devíti přesílených karet, které se objevily v Alpha, Beta a Unlimited setech, tedy v samotných začátcích hry v 90. letech.

Black Lotus 2 zdroj: PWCC

V průběhu let se různí zástupci této „devítky“ prodali za astronomické sumy a vždy jim dominoval právě Black Lotus. Ten třeba v roce 2021 vytvořil nový rekord, kdy se karta ze setu Alpha ohodnocená „Gem Mint 10“ kvalitou (tedy v podstatě dokonalý stav) a podepsaná výtvarníkem Christopherem Rushem prodala za necelých 11,5 milionů korun. Ale tento rekord nyní padl.

V aukční síni PWCC se totiž teď v březnu konala další aukce, během které se podobný kus vydražil za téměř 12,15 milionů korun. Opět se jednalo o Black Lotus z edice Alpha, jež byl znovu expertem ohodnocený kondicí Gem Mint 10. Na ochranném obalu se taktéž nacházel podpis Rushe. Dosažená částka z Black Lotusu činí nejdražší kartu, která kdy byla prodaná v rámci veřejné aukce. Tyto navyšující se částky jasně ukazují i zvyšující se poptávku mezi sběrateli, kteří jsou odhodlaní za vzácné kousky zaplatit opravdu astronomické ceny.

Black Lotusu ze setu Alpha ale také pomáhá fakt, že této karty mělo být vytištěno pouhých 1 000 kusů, kdy pouze 105 z nich bylo ohodnoceno příslušnými orgány. Body samozřejmě přidává i podpis Rushe. Ten zemřel v roce 2016, přičemž se jedná o autora, který stojí i za designem ikonických symbolů pro jednotlivé druhy many hry Magic: The Gathering. Každopádně uvidíme, jestli se tento nový rekord povede někdy překonat. Odhadem to je ale pouze otázka času.

Nejnovější články