Magic: The Gathering dostává remasterovanou edici věnující se 30leté historii
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Magic: The Gathering dostává remasterovanou edici věnující se 30leté historii

10. 1. 2023 8:30 | Deskovky | autor: Michal Krupička |

Rok 2023 se pro fanoušky hry Magic: The Gathering ponese v duchu oslav třicátých narozenin. Příběhově se v aktuálním bloku s edicemi Dominaria United a Brothers’ War vracíme do významného světa zvaného Dominaria, který byl tím úplně prvním, který nám karetní hra představila. Taky se v něm odehrávala většina příběhů a pochází z něj hromada důležitých postav. Nejnovější edice Dominaria Remastered je pak jeho vyloženou oslavou.

Dominaria Remastered se tak nese na nostalgické vlně, když obsahuje pouze už vydané karty. Ty jsou vybrané ze všech 27 setů, kde se jejich příběh odehrával. Chybí jen Tempest, Stronghold, Exodus a Nemesis. Tvůrci se tyto expanze rozhodli nezařadit proto, že tenkrát se ještě Dominaria jmenovala Rath, i když šlo o pouhé přejmenování.

Dominaria je druhý remasterovaný set, který vyjde v papírové podobě. Další remasterované expanze se podívaly do virtuálních verzí MTG, ale nikdy do jeho původní, fyzické podoby. Důvod je tentokrát prostý. Dominaria Remastered je totiž vydávaná jako special limited-run set (čili pravděpodobně zcela nový formát, u kterého teprve uvidíme, jak často bude používaný do budoucna).

Znamená to pro hráče hlavně dvě věci. Karty nejsou legální ve formátech modern ani standard. Edice navíc nebude mít žádné dotisky. Kdo zaváhá, už se ke kartám po jejich vyprodání v obchodech nedostane. Dalším rozdílem je, že v edici vychází jen dva druhy boosterů (namísto dnes již obvyklých čtyř). Jde koupit jen Draft booster a Collectors booster.

MTG Dominaria Remastered 6 zdroj: Wizards of the Coast

Hlavní, na co tedy edice cílí, je draft a nostalgie. Zároveň ale hráčům formátů jako Commander umožňuje se dostat levně ke kartám, za které by jinak zaplatili slušný peníz. Jen sběratelé zase zapláčou, jak hodnota jejich sbírky půjde dolů. Studio Wizards of the Coast ale už před nějakou dobou oznámilo, že karty, které slíbilo znovu nevydávat, vydávat nebude. Jenže to bohužel platí právě jen pro formáty modern a standard. Pokud jsou v nich zakázané, toto prohlášení se jich netýká.

Dominaria Remastered obsahuje celkem 261 unikátních karet, přičemž 150 z nich můžete najít i ve verzi s původním grafickým designem. Dalších 45 karet má alternativní obrázek ve verzi bez okrajů. Mezi nejzajímavější kousky se řadí třeba Enlightened Tutor, který vám za bílou manu najde na vršek knihovny artefakt nebo očarování z knihovny.

Dále Sylvan Library, která za zelenou a jakoukoliv manu umožní lízat dvě karty navíc za tah, vybrat si z nich jednu a zbytek vrátit na vrch balíčku, nebo platit životy a nechat si jich víc. Nechybí ani Vampiric Tutor, který za cenu jediné černé many a dvou životů najde kartu v knihovně a dá jí přímo na ruku. Tahle karta je tak silná, že je její hraní omezené nebo přímo zakázané i v dalších formátech.

A rozhodně ne poslední karta, která stojí za zmínku, je třeba Force of Will. Modrý counter spell, který za cenu jediného života zabrání protivníkovi zahrát kouzlo. Jen tahle samotná karta má ve své nové verzi cenu víc než dvou tisíc korun. Na všechny karty se můžete podívat třeba tady v oficiálním přehledu.

Dominaria remastered je produkt, který cílí na zábavný draft z historie Magiců a dává novou šanci hráčům získat do sbírky legendární a drahé karty. Je průřezem toho, co se odehrálo v nejznámějším světě hry za posledních třicet let. A to zní jako dobrý způsob, jak třicáté výročí oslavit. Dominaria Remastered oficiálně vychází 13. 1. 2023.

Nejnovější články