Ludos: Asia je krásná kolekce čtyř klasických her z asijské historie
Novinka zdroj: Lemery Games

Ludos: Asia je krásná kolekce čtyř klasických her z asijské historie

7. 2. 2024 13:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio Lemery Games přišlo na Kickstarter s poměrně jedinečnou kampaní. Ludos: Asia je totiž kolekce čtyř klasických stolních her (staré klidně tisíce let) z titulního kontinentu, které se dočkají nádherného zpracování. Studio si jejich vydáním dává za cíl uchovat jejich odkaz.

Jmenovitě jde o tyto hry: Hasami Shogi z Japonska, Jarmo z Mongolska, Bagh Chal z Nepálu a Yut z Koreje. Hasami Shogi je variací na známější šógi (takové japonské šachy), v nichž můžete nepřátelské figurky zajímat tím, že je obestavíte svými vojáky a cílem je vytvořit na plánu řadu pěti svých jednotek.

V Jarmo má každý hráč pět válečníků, s nimiž se snaží dostat na stranu soupeře. Můžete zajímat nepřátelské figurky, nasazovat je na herní plán jako své vlastní a vylepšovat je. Bagh Chal je zase taková dáma, kde se jeden hráč se čtyřmi tygry snaží přeskočit a tím sežrat pět koz soupeře. Ten jich má celkem 20 a jeho cílem je znemožnit všech tygrům udělat pohyb (přeskočit jednu kozu).

Ludos: Asia zdroj: Lemery Games

Yut je pak závodní hra, v níž chcete být prvním hráčem, kterému proběhnou všechny čtyři koně cílem. Na první dobrou hra připomíná Člověče, nezlob se, ať už plánem, vracením figurek na výchozí pozici nebo pohybem ovlivněným náhodou. Všechny hry si můžete vyzkoušet v Tabletop Simulatoru.

Pokud vás nabídka zaujala, máte v zásadě tři možnosti podpoření kampaně a získání her. Pokud zaplatíte 160 korun, dostanete soubory k domácímu tisku. Pokud chcete jen jednu hru fyzicky, můžete zaplatit, kolik jen chcete (alespoň tedy 1 dolar – 23 korun).

Že se vám to nepozdává? Tvůrci tuto taktiku zkusili již dříve, kdy se průměrná částka vyšplhala na slušných 230 korun, zároveň tím chtějí dokázat, že jim jde v první řadě opravdu o uchování těchto her pro budoucí generace. Jednotlivé hry budou po kampani stát 300 korun.

No a třetí možnost je ta nejstylovější. Za 900 korun si můžete pořídit deluxe edici, tedy všechny čtyři hry v praktickém balení – ve vlastní malé krabičce, která se zasouvá do větší krabice. Vždy se ale samotná hra nachází ještě v látkovém pytlíku, obsahuje dřevěné potištěné žetony a obšité látkové herní „desky“.

Tvůrci navíc za každou druhou prodanou deluxe edici darují jednu hru školám a menšinám v Asii. V době psaní článku se prodalo již 1 500 deluxe verzí, takže tvůrci musejí darovat už přes 750 her. Kampaň je přitom ještě na začátku – do jejího konce zbývá 22 dní a už se vybralo 1,5 milionů korun.

V kampani si ještě za 160 korun můžete přikoupit balíček se sedmi speciálními žetony, které mění pravidla jednotlivých her. Poštovné za jednu hru vychází na 160 korun, případně 230, pokud chcete zásilku sledovat. Zásilka kolekce je sledovaná vždy a zaplatíte za to 320 korun. K tomu všemu je ještě nutné připočíst daň.

A tím studio Lemery Games ani náhodou nekončí, jelikož Ludos: Asia je součástí většího plánu. Ten obsahuje celkem 16 her z historie, což znamená, že se v budoucnu můžete těšit na další kampaně obsahující čtveřice her z kontinentů Evropy, Ameriky a Afriky.

Nejnovější články