Lands of the Mesozoic představí koloběh života během druhohor
Novinka zdroj: Pungo Games

Lands of the Mesozoic představí koloběh života během druhohor

4. 9. 2023 9:33 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vítejte v Jurském parku! Nebo spíše v ekosystému. A nejenom jury, ale také křídy a triasu. Takový poctivý výlet do druhohor slibuje Lands of the Mesozoic – první desková hra Andera Guinea podporovaná vydavatelstvím Pungo Games, která v této době vybírá peníze na Kickstarteru.

Hlavním lákadlem v tomto případě je, že dinosauři se zde nebudou vyskytovat v pozici krvelačných a drsných predátorů, kteří mezi sebou neustále zápasí. Titul se naopak zaměří na jejich roli v cyklu celého ekosystému, kdy každé zvíře je jeho nedílnou součástí.

Při samotném hraní to funguje tak, že 1 až 4 hráči si s pomocí karet tvoří svůj vlastní systém, který se skládá ze tří typů: prostředí, býložravců a masožravců. První typ karet vytváří potřebná útočiště, která nejen svou potravou lákají býložravce. Býložravci následně využívají zdroje generované prostředím.

Lands of the Mesozoic zdroj: Pungo Games

Přítomnost těchto druhů logicky přiláká masožravce, kteří kontrolují jejich velikost populace a přináší rovnováhu. Soutěživost mezi jednotlivými druhy i neustále se měnící prostředí může spustit vyhynutí jednoho druhu, což ale otevře vrátka druhu novému. Komu se podaří vystavět to nejvyváženější prostředí na poli tří period, vyhrává. Podrobnosti o průběhu se dozvíte v pravidlech hry.

V balení celkově naleznete přes 100 karet dinosaurů a 55 karet prostředí, které se postarají o variabilitu jednotlivých her a rozšířené možnosti. Ilustrace vytvořil oceňovaný ukrajinský paleo-umělec Sergej Krasovskij. Znamená to, že se rozhodně bude na co dívat.

Stolní výlet do druhohor se v kampani zaplatil během první hodiny, proto aktuálně vybírá peníze na odemknutí bonusových cílů (zatím se žádný neodemkl). Během zveřejnění tohoto článku mají tvůrci na kontě necelých 450 tisíc korun a 300 přispěvovatelů, kteří své objednávky mají dostat během března příštího roku.

Jedna kopie hry vás vyjde na 1 250 korun. Výhodnější je sehnat kamarády a koupit více kopií najednou. Na každé další kopii tak ušetříte zhruba 100 korun a logicky vás lépe vyjde i doprava. Cena poštovného za jednu kopii je totiž 890 korun, zatímco za dvě až šest jenom o trochu vyšších 1 110 korun. V cenách není započítaná daň.

Nejnovější články