Kopírovat se nevyplácí. Wizards of the Coast se loučí s ilustrátorem Davidem Sonderedem
Novinka zdroj: David Sondered

Kopírovat se nevyplácí. Wizards of the Coast se loučí s ilustrátorem Davidem Sonderedem

21. 11. 2023 15:12 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Neuplyne snad jediný týden, kdy by se nemluvilo o karetní hře Magic: The Gathering. Tentokrát ale není důvodem oznámení dalšího bláznivého setu za horentní sumy, který využívá slavnou značku. Tentokrát tu máme kauzu hraničící s plagiátorstvím.

Celé to 18. listopadu odstartoval ilustrátor převážně krajinek Lorenzo Lanfranconi, který je podepsaný pod těmito devíti kartami (díky MTG Insider). Ten na sociální síti X (bývalý Twitter) uveřejnil svou vlastní malbu vedle karty Wayfarer’s Bauble z edice The Lost Caverns of Ixalan, o jejíž ilustraci se postaral David Sondered.

I když, není to tak docela pravda. Po bližším pohledu si všimnete, že pozadí za postavou je opravdu velmi nápadně podobné malbě od Lanfranconiho, který ve své zprávě uvedl následující:

„Pro Wizards of the Coast, chci vám jen sdělit, že jeden z vašich umělců ukradl mou malbu a použil ji tak, jak je jako pozadí své ilustrace. Ani nechci vědět, co ho k tomu vedlo. Je to tak hloupé, až si to snad zaslouží cenu. LOL.“

Magic: The Gathering – Wayfarer's Bauble zdroj: Wizards of the Coast

A reakce na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat. A jak už to mají internetoví diskutéři ve zvyku, nevzali útokem jen ilustrátora Davida Sondereda, ale i jeho rodinu. Ta se v obavě o své zdraví stáhla ze sociálních sítí, jak si můžete přečíst na facebookové stránce grafického studia Colrouphobia, jehož je Sondered součástí. Studio zároveň zvažuje podat žalobu proti některým z vyhrožujících.

K věci už se stihl vyjádřit sám Sondered i studio Wizards of the Coast, které vlastní hru Magic: The Gathering. Sondered v delším příspěvku přiznal vinu a osvětlil, jak k celé situaci došlo. Ve zkratce přiznal, že se často inspiruje u svých kolegů v oblastech, v nichž si není tolik jistý.

David Sondered l Wayfarer's Bauble zdroj: David Sondered

Dokonce si vyloženě vezme jejich ilustraci jako podklad, který překresluje tak dlouho, až je zcela k nerozeznání od originálu. V tomto případě ale skončil s úpravami příliš brzy a z mého pohledu tak pořádně „nezametl stopy“.

V příspěvku zmínil, že zkontaktoval Lanfranconiho i Wizardy, aby situaci společně co nejlépe vyřešili. Lanfranconi již veřejně odpověděl, že s tím nehodlá dělat nic dalšího nad rámec původního zveřejnění tohoto přešlapu, pokud tedy šlo o jediný takový případ. „Prostě divná situace a hloupá chyba,“ zakončil svůj komentář.

Studio Wizards of the Coast ale nejedná v rukavičkách a k celé situaci se vyjádřilo naprosto jasně:

„Nedávno jsme se dozvěděli o tvrzení, že David Sondered použil na kartě Wayfarer's Bauble kresbu vytvořenou jiným umělcem bez jeho svolení. Takové zneužití umění je výslovně zakázané našimi pravidly pro umělce a neodráží hodnoty společnosti Wizards of the Coast. Proto až do odvolání pozastavujeme jakoukoli další spolupráci s Davidem Sonderedem.“

David Sondered pro hru Magic: The Gathering nakreslil ilustrace pro těchto osm karet a je dost dobře možné, že další už nikdy nenakreslí. No, něco takového se opravdu nestalo poprvé. Jak připomněl web Dicebreaker, k podobnému případu došlo třeba v roce 2021, kdy ilustrátor Jason Felix použil fanouškovskou ilustraci. A i s ním udělali Wizardi krátký proces. Ulehčovat si stresující zakázkovou práci se holt nevyplácí.

Nejnovější články