KOMBI – recenze chytré rodinné zábavy
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

KOMBI – recenze chytré rodinné zábavy

Název:
KOMBI
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
25 min.
Čeština:
ano
Detail hry

27. 2. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Pamatujete si na ty časy, kdy člověk neřešil nějaké deskovky a v rodinném kruhu si užíval karetní hru známou u nás jako Žolíky? Tak ty časy se klidně mohou vrátit i v dnešní době. A ne, nemusíte si jít shánět karty na poker. Uděláte totiž lépe, když si pořídíte deskovku KOMBI.

Ač na to na první pohled nemusí vypadat, jedná se o velmi chytrou rodinnou zábavu, která je přesně tím typem hry, jenž si mohou užít i ti nejstarší hráči mezi námi. Je to logická hra založená na jednoduchých principech, která vás ale nutí k pořádnému zamyšlení se zapojením představivosti.

Kameny místo karet

K nevelké hrací desce mohou usednout 2 až 4 hráči, z nichž si každý podobně jako třeba ve hře Scrabble vezme stojánek a z pytlíku si na něj vylosuje čtyři plastové dílky, které na první pohled vypadají jako miniaturní pokerové karty.

Další čtyři dílky utvoří veřejnou nabídku vedle desky a ještě další čtyři náhodně tažené dílky budou od začátku hry okupovat čtyři centrální políčka herního plánu. Tím by byla hra během minutky připravená a můžete se pustit do velice příjemného bolehlavu.

KOMBI zdroj: Vlastní foto autora

Vaším cílem je na herním plánu vytvářet sady, přičemž sadu tvoří buď po sobě jdoucí čísla stejné barvy, nebo stejná čísla odlišných barev. Stačí vám na herní plán přidat jen jeden dílek/kamen z vašeho stojánku, ale klidně můžete i všechny čtyři v rámci jednoho tahu. A aby to náhodou ke kombinování nebylo málo, můžete hrát i všechny kameny z veřejné nabídky.

Herní kameny můžete hrát na libovolná centrální herní pole, na pole své vlastní barvy a na pole v barvě hráčů, kteří se partie neúčastní. Dokonce můžete hrát kameny na již dříve umístěné kameny a není zde žádný výškový limit, takže se deska co nevidět promění v mrakodrapové bludiště.

Body, kam se podíváš

Jakmile umístíte zamýšlené kameny, ukážete ostatním hráčům, jakou sadu jste s jejich pomocí vytvořili. Jednoduše pojedete od kamene ke kamenu po předtištěných čarách v libovolných směrech tak, dokud navazující kameny tvoří sadu. Využíváte k tomu tedy jak právě zahrané kameny, tak kameny, které už na desce dávno byly a vůbec nezáleží na tom, že jsou mezi nimi výškové rozdíly.

KOMBI zdroj: Vlastní foto autora

Za každý kámen v sadě získáte jeden bod pohybu svou figurkou po dráze okolo hrací plochy a stačí vám proběhnout cílovou čarou jako první, abyste zvítězili. Možná to takhle zní jednoduše, ale snaha přijít na co nejefektivnější tah s použitím svých čtyř kamenů a čtyř kamenů z veřejné nabídky v kombinaci s dříve umístěnými kameny na plánu vám pořádně zavaří hlavu.

Hlavně z toho důvodu, že tu netvoříte jen jednu sadu! Všechny zahrané kameny sice musí být součástí jedné sady, ale každý jednotlivý z nich může vytvořit i další sady s okolními kameny. Pokud například zahrajete v růžové barvě jedničku a dvojku, abyste započítali čtyřbodovou postupku s dříve zahranou růžovou trojkou a čtyřkou, můžete navíc získat i tři body za tři sousedící jedničky v odlišných barvách, stejně jako sousedící různobarevné dvojky.

Při představě všech těch možností, jak osm dílků nakombinovat se všemi dílky na herním plánu tak, abyste vytvořili co nejvíce sad a získali tak pořádný náskok před soupeři, se vám jednoduše zamotá hlava a není nic lepšího, než když konečně přijdete na ten jeden ultimátní tah, který vás pořádným skokem dostane do neohroženého vedení.

K tomu všemu ještě musíte počítat s drobností, že sice nesmíte hrát na dvě políčka patřící jiným hrajícím hráčům, ale můžete ve svých sadách používat kameny na nich ležící. Jen v takovém případě dáte těmto soupeřům jako poděkování bonusové body.

Esence staronové zábavy

KOMBI je skvělá hra odkazující se k dávným časům a těm nejjednodušším a nejrozšířenějším hrám, jež ale přichází s vlastním nápadem, který je velice svěží, snadno uchopitelný a velice vzrušující.

Je vhodná pro absolutní nováčky, na rodinné hraní a poslouží i jako filler zkušeným hráčům i postarším dospělým, kteří si krátí chvíle chytrými stolními hrami. Navíc u jejího hraní nechybí takový ten pocit prémiovosti, protože plastové dílky jsou velmi bytelné, krásně do sebe zapadají a při jejich losování z látkového pytlíku moc hezky chrastí.

KOMBI zdroj: Vlastní foto autora

Jednoduše čistá zábava, kterou vám může zkazit tak akorát vliv náhody. Když si budete z pytlíku dobírat kameny, které s herní deskou i vašimi dostupnými kameny vůbec nespolupracují, zatímco ostatním hráčům to chodí přesně do zamýšlených sad, na vítězství to asi nedotáhnete. Naštěstí si místo tahu můžete své kameny vyměnit, ale je to zkrátka ztráta tahu.

Nakonec to ale ničemu moc nevadí. Stejně jako náhoda patří ke karetním hrám, má své místo i v KOMBI, kde se stará o napětí a nečekané situace, které dokáží přimět každého žasnout nad tím jedním, slastným tahem za absurdní množství bodů. A když vás ta náhoda opravdu pojede, tak si po velice svižné partii na nižší desítky minut můžete hned dát repete.

Název:
KOMBI
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
25 min.
Čeština:
ano
Detail hry

Verdikt:

KOMBI vás vrátí do dětství, kdy jste místo sofistikovaných deskovek hráli obyčejné karetní hry. Je to chytrá rodinná zábava pro hráče všech věků a kategorií, v níž vás úplně každý tah nutí k pořádnému zamyšlení s potenciálním uspokojením ve skvěle vymyšlené kombinaci velice kvalitních dílků.

Nejnovější články