Kolik se prodalo her Na křídlech a Scythe? Studio Stonemeier Games se pochlubilo astronomickými čísly
Novinka zdroj: Stonemaier Games

Kolik se prodalo her Na křídlech a Scythe? Studio Stonemeier Games se pochlubilo astronomickými čísly

5. 4. 2023 11:51 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Jamey Stegmaier ze studia Stonemaier Games je známý svou otevřeností v rámci svého studia a dělá vše pro to, aby jeho firma byla co nejtransparentnější. Jinými slovy se ničím netají a pravidelně informuje o interních záležitost a financích, tedy o věcech, o nichž většina jiných studií mlčí a tají je.

Studio právě vyřešilo své daně za rok 2022 (v němž oslavilo své 10. narozeniny), což bylo popudem k sepsání výroční zprávy a všichni tak máte možnost nahlédnout pod pokličku a zjistit, kolik studio za hrami jako Scythe a Na křídlech vydělává a jak dobře se jeho jednotlivé hry prodávají.

Příjmy studia Stonemaier Games za uplynulý rok činí 20,7 milionů dolarů, tedy zhruba 443 milionů korun, což je o 85 milionů méně než v roce 2021. Nejedná se ale o čistý zisk, který bývá o poznání nižší a jeho značnou část studio investuje do výroby dalších a dalších nákladů stávajících her.

Studio má všeho všudy čtyři zaměstnance, dva pracanty na částečný úvazek a přes sto nezávislých externích pracovníků. A teď už k samotným hrám, kterých má studio ve svém portfoliu 14 a pochlubilo se jejich celoživotními prodeji, které zahrnují všechny jejich jazykové mutace (pouze základních krabic).

Na posledním místě sedí loňská novinka Smitten, kooperativní mikrohra pro 1 až 2 hráče, které se zatím podařilo prodat 10 tisíc kusů. Další tři příčky odspoda patří hrám do 50 tisíc kusů, konkrétně strategii Euphoria se 42 tisíci kusů, kreslící hře Rolling Realms se 43 tisíci kusů a prapodivné realtimové tahovce Kyvadlo se 49 200 kusy.

Kousek od sebe jsou si blízké hry Between Two Cities a Mezi dvěma zámky šíleného krále Ludvíka, kde první jmenovaná je 100 kusů od 53 tisíc, zatímco druhá jmenovaná na ní ztrácí téměř 3 tisíce. Méně něž tisíc kusů od sebe dělí Libertalii a Šampiony Jablečného království s 61 584 a 62 500 kusů.

Na šesté příčce máme hru Tapestry s 84 650 prodaných kusů, pátá pozice patří legacy hře Charterstone s 97 500 kusů a opravdu velmi slušných 154 800 kusů si k roku 2022 připsala karetní hra Rudý úsvit.

Konečně se dostáváme do finálové trojice, kde nám počty rapidně naskakují. Pomyslnou bronzovou medaili si odnáší strategická hra o tvorbě vína a vůbec první publikovaná hra Jameyho Stegmaiera – Viticulture, která se loni konečně dočkala české edice a celkově se jí prodalo přes 234 tisíc kusů.

Stříbrnou medaili si odnáší hra Scythe s 544 102 prodanými kusy, což z této skvělé deskovky činí Jameyho nejúspěšnější titul. Za absolutním vítězem totiž stojí Elizabeth Hargrave a Stonemaier Games je tak pouhým vydavatelem hry, kterou všichni známe jako Na křídlech. A té se prodalo – teď se podržte – 1 690 537 kusů.

To by byla velká spousta velmi úctyhodných čísel, která nadále jedině porostou. A co se budoucích novinek týče, v létě nás čeká nová hra Expedice zasazená do světa Scythe a nová hra, kterou Stonemeier Games teprve oznámí.

Nejnovější články