Kniha Find the Fun vás poučí o tvorbě deskových her. V doprovodné deskovce si to pak i vyzkoušíte
Novinka zdroj: Gabe Barrett

Kniha Find the Fun vás poučí o tvorbě deskových her. V doprovodné deskovce si to pak i vyzkoušíte

20. 7. 2023 10:46 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Různých pomocníků, případně tipů, jak úspěšně navrhnout vlastní stolní hru, můžete nalézt relativně mnoho. Docela zajímavým projektem je kniha a hra Find the Fun od Gabea Barretta, která se snaží zájemce oslovit na Kickstarteru. Zajímavou formou vás provede cestou od počátečního nápadu k vydané hře.

Jak již bylo řečené, kampaň se skládá ze dvou hlavních produktů, kdy prvním je kniha. Autor v ní chce zúročit své bohaté zkušenosti a v podstatě čtenáře zavalí hromadou informací o tom, co všechno obnáší cesta od prototypu k vydanému výsledku. Dozvíte se tak například, co dělá hru zábavnou, jak ji navrhnout jako produkt, nejlepší způsoby jejího testování či jak oslovit vydavatele a nějak se s ním dohodnout.

Find the Fun zdroj: Gabe Barrett

V jednotlivých kapitolách nebude rady dávat pouze Barrett, ale také výběr mnoha předních autorů. Jmenovitě můžeme zmínit Richarda Garfielda, Jameyho Stegmaiera, Reinera Kniziu, Roba Daviaua či Jaye Cormiera. Kapitol bude devět, kdy se k nim ještě přidá speciální bonus se 71 tipy, jak se stát lepším návrhářem. Jestli vás kniha zajímá, můžete si na tomto odkazu přečíst její první kapitolu.

Jakmile získáte všechny potřebné informace, můžete je vyzkoušet v doprovodné hře. Ta je určená pouze pro jednoho hráče a na ploše zhruba 20 minut se v ní pokusíte udělat dostatečně dobrou hru, abyste ji mohli odprezentovat vydavateli. Titul míří především na zábavu, ale stejně nabízí edukační prvky, které se vám mohou hodit. Navíc krabice i komponenty byly navržené tak, abyste z nich mohly udělat svůj vlastní herní prototyp. První verzi pravidel najdete zde.

Projekt, který minulý měsíc neuspěl na platformě Gamefound, je ve svém druhém pokusu, tentokrát na Kickstarteru již úspěšný, takže se stane realitou. Jestli si pak vystačíte s digitální formou obou produktů, získáte je za zhruba 220 korun. Kniha s měkkými deskami vás vyjde na 430 korun a exkluzivní varianta s tvrdými deskami a dostupná pouze v rámci kampaně už stojí 600.

Samostatnou hru získáte za 520 korun, ale výhodnější je balíček obojího za 950 korun, v němž kromě knihy a hry naleznete ještě digitální verze předchozích autorových knih Board Game Design Advice a Board Game Kickstarter Advice. Bonusovými cíli jsou další dodatečné digitální knihy autora, které se stanou součástí všech úrovní.

Doprava se v tomto případě pohybuje od 90 do 150 korun a další poplatky se vypočítají až v pledge manageru. Digitální varianty vyjdou v říjnu 2023, fyzické by k zájemcům měly dorazit o měsíc později.

Nejnovější články