Klasická pirátská deskovka Cartagena se po dvou dekádách vrací v rozšířené zvířecí verzi
Novinka zdroj: Pretzel Games

Klasická pirátská deskovka Cartagena se po dvou dekádách vrací v rozšířené zvířecí verzi

24. 2. 2023 9:29 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Zvířátka jsou jednoduše fajn. Ví to jejich chovatelé, ví to tvůrci animovaných filmů, ví to spisovatelé, no jednoduše to ví snad každý. A v tomto výčtu samozřejmě nemohou chybět ani tvůrci stolních her. Jak jinak si vysvětlit ten zástup nových verzí populárních titulů, ve kterých se místo lidí objevují zvířátka? (Zdravíme Libertalii: Piráty VzduchomoříŠampiony jablečného království.) Tuto teorii se rozhodlo vyzkoušet i vydavatelství Pretzel Games, jež letos navrátí pirátskou klasiku Cartagena od Lea Coloviniho, tentokrát se jménem Cartagena: Escape Diaries.

Nová verze opět přinese snahu o útěk z vězení, která byla inspirována reálnými událostmi z roku 1672, během nichž skupina pirátů utekla z vězeňské titulní pevnosti. Toto svérázné dobrodružství zde může podstoupit 2 až 5 hráčů, kdy každý z nich ovládá skupinu šesti pirátů, kterou provádí různými pasážemi tohoto strastiplného vězení. Kdo jako první svou skupinu vyvedete, vyhraje. V každém kole lze udělat 1 až 3 akce, a to za pomoci karet s šesti různými symboly.

Nejvýraznější unikátností této edice je kompletně překopaný vizuál. Je více barevný, a hlavně vyměňuje špinavé piráty za roztomilá antropomorfní zvířátka. Jakmile se ale dostanete pod tyto povrchnosti, zjistíte, že na novinky došlo i v rámci hraní. Cartagena: Escape Diaries totiž nabídne rovnou čtyři herní režimy, které průběh jednotlivých partií dále ozvláštní.

V prvním režimu, pojmenovaném „First Escape“, se skrývá zážitek, který je nejvíce podobný původní hře. „Follow the Captain“ však jednotlivé možnosti o něco málo rozšíří, kdy na jednoho ze svých svěřenců umístíte kapitánův klobouk. Díky němu tato postava může používat speciální schopnosti. Jestli ale nemáte příliš času nazbyt, mohl by se vám líbit režim „Risky Rafts“, ve kterém se pokusíte o rychlejší, avšak riskantnější útěk na děravém raftu. No a poslední režim „All Together Now!“ kombinuje druhý a třetí dohromady.

Cartagena: Escape Diaries vyjde někdy během posledního čtvrtletí tohoto roku, tedy v době od října do prosince. Cenovka je zatím neznámá.

Nejnovější články