Klasická hra Bus od tvůrců Food Chain Magnate se vrací ve vylepšené edici
Novinka zdroj: Capstone Games

Klasická hra Bus od tvůrců Food Chain Magnate se vrací ve vylepšené edici

7. 5. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Bus je jednou z prvních her uznávaného studia Splotter Spellen, které stojí za skvělými kousky jako Food Chain Magnate a Road & Boats. Bus vytvořili tvůrci Jeroen Doumen a Joris Wiersinga již v roce 1999 a ze hry se stal kult.

Na dlouhou dobu zcela nedostupný kult, který se v roce 2019 po dvaceti letech vrátil ve výroční edici díky spolupráci studia s vydavatelstvím Capstone Games. A stejné vydavatelství na letošní rok chystá ještě jednu, tentokrát prý kompletní edici.

Bus: Complete Edition je pořád ta samá hra, která stála u zrodu mechanismu worker-placement. Každý ze tří až pěti hráčů v ní na ploše dvou hodin buduje svou vlastní autobusovou linku uprostřed živoucího města.

Vaším cílem je dopravovat občany města z jejich domovů do kanceláří, ale ještě lépe do hospod a chcete v tom být nejlepší. Takže si zabíráte silnice, nakupujete nové autobusy, a dokonce rozšiřujete městskou zástavbu, abyste tak postavili nové budovy a přilákali tak nové nájemníky, kteří se nějak musí dopravovat z bodu A do bodu B.

zdroj: Capstone Games

Ve hře můžete být jak lepší než vaši soupeři, tak klidně i jen rychlejší, když jim vyfouknete na zastávce čekající pasažéry. Můžete totiž několikrát za hru vyloženě zastavit čas a pomoct si tak k lepším podmínkám, ale pokud si s časem budete zahrávat příliš, rozervete ho na kusy a hra okamžitě skončí.

Kompletní edice se na první pohled nijak neliší od té pět let staré výroční, ale pár změn tu přece jen je. Ne v hratelnosti, ale materiálech – kromě kartonové hrací desky a průhledných žetonků času je vše dřevěné.

Oproti předchozí verzi je tak změna v budovách (domov, kancelář, hospoda), které byly dříve zastoupené kulatými kartonovými žetonky a nyní jsou z potištěného dřeva. Stejně tak žeton začínajícího hráče je ztvárněný krásnou dřevěnou figurkou autobusu.

A pokud bědujete, že jste investovali do výroční edice a nebudete si kvůli pár dřevěným komponentám kupovat celou hru znovu, tak pro vás má vydavatel dobrou zprávu – po vydání hry bude nabízet balíček obsahující jen vše nové právě pro stávající majitele hry.

Hru Bus: Complete Edition si už teď můžete předobjednat přímo u vydavatele za 2 tisíce korun s poštovným rovným polovině hry, takže možná bude lepší počkat a doufat, že se hra objeví i v českých obchodech.

Další možností je navštívit v říjnu na veletrhu Spiel v Essenu stánek Spielworxx, kde bude k dispoizici omezené množství (a vydavatel bohužel neumožňuje si hru předobjednat a vyzvednout, takže to budete muset na místě risknout).

Výroba hry bude dokončená v polovině aktuálního měsíce a rozesílat se začne v polovině července.

Nejnovější články