Karty mrtvého muže – recenze karetní hry do kapsy
Recenze zdroj: tisková zpráva

Karty mrtvého muže – recenze karetní hry do kapsy

Název:
Karty mrtvého muže
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

10. 3. 2018 16:00 | Deskovky | autor: Alladjex |

Karty mrtvého muže

2–4 hráči | 10–15 minut | Od 13 let | česky, bez textu

Chcete-li zapůsobit v deskoherním vesmíru všeobjímající hloubkou vlastních znalostí, řekněte, že loňská karetní hra Karty mrtvého muže se řadí do kategorie „push-your-luck“. Jestliže se někdo osmělí a nedej bože požádá o vysvětlení uvedeného cize znějícího pojmu, lze spustit litanii o smyslu dráždění osudu, pokoušení vlastního štěstí a intelektuálním obloukem vše přenést k pohádkám o ostrovu pokladů, Johnny Deppovi a pirátech z Karibiku…

Sympaticky ilustrovaná karetka pracuje s jednoduchým herním principem – po jedné vykládám karty z dobíracího balíčku na stůl do té doby, dokud neřeknu dost a karty jako svou kořist neshrábnu, nebo dokud nevytáhnu druh karty, kterou jsem už otočil, a v takovém případě přicházím o celý lup. Samozřejmě čím víc karet v hráčových osidlech uvízne, tím líp.

karty mrtvého muže zdroj: tisková zpráva

Pouhé otáčení karet by chapadla Davyho Jonese nijak nevzrušilo. Proto se typy karet liší nejen ilustrací, ale především efektem, který při vyložení způsobí. Kanón odstřelí kartu ze soupeřova banku, kotva ochrání již vyložené karty, klíč s truhlou zdvojnásobí získaný poklad atd. Jednotlivé kombinace mozek neuškvaří, ale jsou dostatečně bohaté, aby neomrzely a bavily.

Ukořistěné karty si hráč vykládá před sebe na deset hromádek. Přesně tolik je i druhů karet, respektive symbolů a jejich funkcí. Dobráním všech karet z balíčku hra končí a vítězné skóre určuje součet hráčem ukořistěných nejvyšších karet z každého druhu.

Zdánlivě suchopárná karetní hra kvete díky rozverným kombinacím efektů vykládaných karet. Svižné tempo dostatečně kompenzuje fakt, že je třeba počkat, než se hráč dostane na řadu, kdy se pak hra věnuje právě jemu. Nicméně ostatní ho většinou upřeně hypnotizují, aby rozstřílel karty v banku někomu jinému a ne jim.

Krabička se hrou ukrývá i další poklady. Každý hráč se může před začátkem partie ztotožnit s jednou ze sedmnácti postav s unikátními schopnostmi. Některé mohou být užitečnější než jiné, každopádně jsou dostatečně různorodé, aby podpořily už tak vysokou znovuhratelnost.

karty mrtvého muže zdroj: tisková zpráva

Obrázek z počítačové verze

K tomu připočtěte variantu mořské panny či šest drobných, ale významných modifikací pravidel a berete si na párty hru, kterou vysvětlíte za dvě minutky a můžete ji točit dokola celý večer. Pro piráty na dlouhou plavbu? Povinnost!

Hra překvapivě dobře funguje i ve dvou hráčích. Ve čtyřech možná budete oplakávat menší počet tahů každého hráče. Herní balíček přeci jen v tomto případě mizí až nehezky rychle.

Pokud jako správný pirát nepůsobím důvěryhodně, skrze Steam a další digitální distribuce si lze hru zahrát na PC, zatímco jáblíčkáři ji mají dokonce na vyzkoušení zdarma.

Název:
Karty mrtvého muže
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Nejnovější články