Jedna z nejpřehlíženějších her Richarda Garfielda dostane druhou šanci
Novinka zdroj: Z-Man Games

Jedna z nejpřehlíženějších her Richarda Garfielda dostane druhou šanci

14. 8. 2023 9:10 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Richard Garfield je autor spojovaný nejčastěji s karetní hrou Magic: The Gathering, ale pravdou je, že tento plodný designér navrhl i desítky deskovek, povětšinou velmi kvalitních. Můžete znát třeba Vládce Tokia, Obludárium, Králíkovství, Android: Netrunner, KeyForge, Mozkožrout, Noc upírů, Robo Rally… Takhle by šlo pokračovat ještě dlouho.

Ne vždy se to ale povede. Jednou z jeho nejpřehlíženějších her je karetní SpyNet z konce roku 2017, tedy alespoň dle slov samotného autora. V této hře se buď dva hráči, nebo čtyři v týmech stanou špiony, kteří se pokusí plnit mise lépe než soupeř/i.

Jak je u Garfielda obvyklé, i hra SpyNet je založená na draftování karet, a i tentokrát je tento mechanismus příjemně inovovaný. Hráči si totiž berou z nabídky celé balíčky karet lícem dolů – hráč na tahu se podívá na obsah prvního z nich a rozhodne se, zda si ho vezme, nebo ho odmítne a koukne se na další balíček v pořadí.

Shadow Blades Foto W. Eric Martin, Gen Con 2023 | zdroj: BoardGameGeek

Vtip je v tom, že jakmile si nějaký balíček vezme, dá na jeho místo jednu vlastní kartu a stejně tak umístí po jedné kartě do všech přeskočených balíčků, čímž jejich obsah bobtná a stává se pro soupeře atraktivnější. Karty obsahují agenty, finance a mise.

Jak mohl tak skvěle znějící nápad neuspět? Podle samotného Garfielda za to může špatně volený marketing. Reklamní kampaně na SpyNet lákaly jako na týmovou hru, což zjevně nepadlo na úrodnou půdu. Autor přitom byl toho názoru, že týmových her je málo a hra by tak mohla potěšit spoustu hladových hráčů.

Kampaně už ale zapomněly vyzdvihnout, že se karetka dá hrát i ve dvou, a to plnohodnotně (Garfield ji ostatně hraje nejčastěji ve dvou). Hra tedy má potenciál, který se dosud nepodařilo objevit. Ještě letos by se to ale mohlo změnit, jelikož hře se rozhodli dát druhou šanci ve vydavatelství Korea Boardgames.

To hru jen lehce poupravilo z hlediska herních mechanismů, změnilo téma z technologických špionů na samuraje a hru pro jistotu ještě přejmenovalo ze SpyNet na Shadow Blades (viz obrázek výše z letošního Gen Conu). Pokud byste hře chtěli v její nové podobě dát šanci, první příležitost budete mít už letos na veletrhu Spiel v Essenu, kde proběhne její uvedení na trh.

Nejnovější články