Je libo gotický hororový dungeon crawl s nádechem anime? Studium | No Exit je přesně tím
Novinka zdroj: Watchtower Gaming

Je libo gotický hororový dungeon crawl s nádechem anime? Studium | No Exit je přesně tím

2. 6. 2023 13:12 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Když člověk chce něco dělat, proč to neudělat pořádně a ve velkém. Tímto heslem se pravděpodobně řídí i studio Watchtower Gaming, které na Kickstarteru po přípravách konečně spustilo kampaň na svou věru zajímavě působící prvotinu Studium | No Exit, která by měla nastartovat velkou značku, s níž tvůrci mají nemalé plány.

Nejlépe by se hra dala popsat jako kombinace hororového gotického fantasy dungeon crawl RPG, které si vypůjčuje i trochu z anime a manga tvorby, případně z japonské videoherní série Persona. Hráči se vžijí do role studentů na gotické akademii, kde se společně se svými vrstevníky vydají do jejích útrob a pokusí se přežít a projít jednotlivými dungeony, které jsou vždy složené trochu jinak a pokaždé vás v nich čeká odlišná výzva.

Největší nebezpečí tu představují různí řadoví nepřátelé a tři bossové, které je potřeba porazit v soubojích kombinujících házení kostkami a taktický systém zaměřování, s nímž hledáte slabinu soka. Současně Studium | No Exit nabídne formu legacy systému, kdy každá úspěšná výprava vám zaručí nové schopnosti, zbraně i výbavu, které si můžete dále vylepšovat.

Ačkoliv to z tohoto popisu příliš nevypadá, hra taktéž dává velký důraz na psaní zajímavých příběhů a osudů postav. Naleznete v ní sociální prvek navazování vztahů s postavami dalších hráčů i NPC, a může dojít dokonce na nějakou tu romanci či postelové hrátky. S ostatními taktéž založíte vlastní kolej, která zastupuje funkci jakési základny, v níž se scházíte a připravujete na další výpravu. Navíc vás čeká mnoho příběhových rozhodnutí, které ovlivní v podstatě veškeré aspekty.

Skutečně to zní víc než lákavě, což oceňují i hráči, kteří v rámci kampaně utratili už téměř šestinásobek původně požadované částky. Jestli vás popis taktéž zaujal, jistě se pídíte po ceně jednotlivých edic. Základ získáte za zhruba 4 450 korun. Nabízí čtyři základní postavy, tři dungeony, tři bossy, devět minibossů a přes dvě desítky běžnějších nepřátel. Součástí jsou i vybrané bonusové cíle.

Vyšší verze za 6 660 korun nabízí to samé, ale ještě navíc dostanete přístup k aplikaci, která vám bude vyprávět příběh a třem expanzím. 90 New Eyes přidá nový dungeon a nepřátele, Tryst nabídne NSFW (Not Safe For Work) obsah pro peprnější hrátky a Ragenette přidává stejnojmennou startovní postavu.

Pomyslnou ultimátní verzí je edice za zhruba 10 250 korun, jež vám dá přístup k veškerému obsahu, který se pro hru chystá. Kromě výše zmíněného dostanete dva pytlíky na kostky, dva sety unikátních kostek, podložku pro jejich házení a pořadač na figurky.

Od toho, jakou z edic se rozhodnete koupit, se bude odvíjet i doprava. V praxi se pohybuje od 1 000 do 1 900 korun a v těchto cenách je již zahrnutý poplatek za VAT. Důležité je ale zmínit, že na hru si zájemci dlouho počkají. Autoři aktuálně předpokládají, že si cestu k nim najde až někdy v říjnu roku 2025. Dlouhá to doba, kterou si lze ukrátit přečtením pravidel nebo digitální demoverzí v Tabletop Simulatoru.

Nejnovější články