Japonská policie zabavila sbírku 1 000 padělaných Pokémon karet
Novinka zdroj: The Pokémon Company

Japonská policie zabavila sbírku 1 000 padělaných Pokémon karet

11. 10. 2023 9:37 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Když má člověk štěstí, sběratelské karetní hry mohou být věru lukrativní záležitostí. U těch nejpopulárnějších titulů, jako je Magic: The Gathering nebo Pokémon Trading Card Game, se ceny za některé sběrateli vyhledávané kusy pohybují klidně i v řádech milionů korun. Na této poptávce se rozhodl přiživit i 21letý podvodník Reo Otake, kterého nedávno zatkla policie japonského města Annaka (děkujeme webu Poké Beach).

Otake v říjnu roku 2022 prodal čtyři padělané karty dvěma zájemcům. Tento obchod ho obohatil o 186 100 jenů, tedy zhruba 29 tisíc korun. Nicméně radost zákazníků netrvala příliš dlouho, jelikož jeden z nich nabyl podezření, že karty mohou být padělané a rozhodl se zapojit policii.

Následně se rozjelo vyšetřování, během kterého policie mimo jiné kontaktovala samotné Nintendo (The Pokémon Company je jejich dceřiná firma), aby karty prozkoumalo. Společnost obratem potvrdila, že jsou falešné, tedy porušují jejich ochrannou známku.

Situace vyvrcholila prohledáním domu podezřelého, kde zástupci zákona nalezli slušnou sbírku. Celkově se jim povedlo zabavit 1 000 karet, kde 400 z nich bylo v angličtině či japonštině. Mezi nimi se nacházel třeba Charizard GX z rozšíření Burning Shadows (podle stavu se jeho cena může vyšplhat až na skoro 58 tisíc) nebo kusy ze setu 151.

Ačkoliv se jim povedlo sbírku získat a podezřelý se k činu přiznal, stále není jasné, odkud k ní přišel. Zda se o výrobu postaral sám, nebo ji získal z jiných zdrojů. Proto v tomto ohledu vyšetřování stále pokračuje.

Akce se odehrála jen necelý měsíc poté, co zástupci The Pokémon Company oznámili, že budou spolupracovat ve věci stíhání prodejců, kteří prodávají falešné karty. Není jasné, jestli se jedná o první výsledek této iniciativy.

Nicméně se rozhodně nejedná o první nezákonné chování, které se ve spojení s těmito kartami zaznamenalo. Například v minulém roce v americkém městě Ohio krádež karet z obchodu Walmart vyústila v policejní honičku a během letošního léta dvojice vývojářů ukradla z veletrhu gen Con celou paletu karet hry Magic: The Gathering.

Nejnovější články