Jaké novinky z roku 2022 vlastní nejvíce lidí? Statistika na BoardGameGeeku napoví
Novinka zdroj: Vlastní foto autora

Jaké novinky z roku 2022 vlastní nejvíce lidí? Statistika na BoardGameGeeku napoví

18. 8. 2023 11:56 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vyloženě konkrétní statistiky a čísla o tom, jaké hry se nejvíce prodávají, bývají zveřejněné zřídkakdy. Naštěstí tu ale existují stránky jako je BoardGameGeek, kde se člověk k nějakým zajímavostem může dobrat. Ví o tom i tamní uživatel s přezdívkou The Frozen Gamer, který už několik let sestavuje žebříček nejvíce vlastněných her v rámci let. Aktuálně se zaměřil na novinky z roku 2022, které dal do seznamu čítajícího celkově 100 položek.

Když se na něj člověk podívá, zjistí, že třeba drtivá většina her nejlepší pětadvacítky vyšla či vyjde v českém překladu. A třeba první trojici si můžete zakoupit již nyní. Celkové prvenství si s náskokem skoro 4 000 majitelů poměrně pohodlně vybojovali Draci v práci od Rexhry

Vlastní je bezmála 20 tisíc uživatelů BoardGameGeeku, tedy alespoň ti, kteří si na tomto webu udržují přehled o vlastní sbírce. V závodním závěsu se nachází Heat se 14,5 tisíci uživatelů, který jen o kousek ujel rozšíření Na křídlech: Hnízdem v Asii s 14,3 tisíci.

Ve skutečnosti jedinými dvěma hrami z první desítky, které u nás ještě nevyšly a nejsou ani ohlášené, jsou dostihové Long Shot: The Dice Game a strategická Carnegie. Proto by jejich vydání možná mohli zdejší vydavatelé ještě přehodnotit...

Na křídlech Asie 2 15 zdroj: Mindok

Jakmile člověk začne zkoumat i zadní pozice, může mu padnout do oka třeba popularita Neznámé planety (16. místo) nebo Weather Machine (23. místo). Zvláště druhá zmíněná „lacerdovina“ není vyloženě masovkou. Naopak Frostpunk (21. místo) a Akropolis (25. místo) by člověk mohl čekat o něco výše. U prvního kvůli skvělým recenzím i značce, u druhého díky armádě ocenění.

Na ještě vzdálenějších pozicích lze kromě jiného zmínit třeba u nás chystaný Příval temnoty 2 – Plameny pekelné (30. pozice), již vydané Tiletum (32. pozice), očekávané ISS Vanguard (33. pozice), Pivo a chléb (38. pozice), případně Válka o prsten: Karetní hra (48. pozice). Opomenutý nemůže být ale ani vítěz letošních Spiel des Jahres – Dorfromantik: The Board Game (54. pozice). A aby to bylo stylové, tak draci se nachází i na samotném chvostu, jenom jsou tentokrát papíroví a pochází ze hry Drakiáda: Čas letí.

Deset nejvíce vlastněných her roku 2022 podle uživatelů na platformě BoardGameGeek:

  1. Draci v práci
  2. Heat
  3. Na křídlech: Hnízdem v Asii
  4. Frosthaven
  5. Splendor Duel
  6. Věčná zima: Paleoindiáni
  7. Nemesis: Lockdown
  8. Long Shot: The Dice Game
  9. Carnegie
  10. Libertalia: Piráti vzduchomoří

Kompletní seznam si můžete prohlédnout na tomto odkazu. Samozřejmě stále nejde o vyloženě směrodatnou světovou statistiku. Na druhou stranu přináší relativně zajímavý náhled do popularity jednotlivých titulů. Současně ukazuje, že kvalita vyloženě nemusí korelovat s oblíbeností. Například Pokojovky, které se umístily na 12. pozici z hlediska vlastníků, jsou z pohledu hodnocení „až“ na 45. místě v rámci všech novinek z roku 2022.

Nejnovější články