Jak se hraje ve dvou: Modrá Laguna
Recenze zdroj: tisková zpráva

Jak se hraje ve dvou: Modrá Laguna

Název:
Modrá laguna
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
30-45 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

5. 1. 2019 15:36 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Modrá laguna

2–4 hráči | 30–45 minut | Od 8 let | česky, bez textu

Nejnovější počin velice plodného autora Reinera Knizii vám udělá radost svou délkou. A to nemluvím jen o herní partii, ale i pravidlech. Ta se totiž vešla na čtyři stránky, a to dokonce formátu A5. A to vás v Modré laguně čekají dvě hry v jedné.

Modrá laguna by se dala popsat jako ultralight civilizační hra. Herní mapa obsahuje osm ostrovů, které postupně osidlujete svým kmenem, který přichází po vodě. Ve svém tahu jednoduše vezmete svůj žetonek a umístíte ho kamkoliv na moře. V dalším tahu můžete připlout z jiné části oceánu nebo vylézt na pevninu v sousedství svého již umístěného dílku.

Modrá laguna zdroj: tisková zpráva

A to jsou veskrze celá pravidla hry. Postupným pokládáním žentonků tvoříte řetězy osadníků, přičemž se snažíte vyzobat suroviny roztroušené po mapě. Za ně máte po umístění všech osadníků body, stejně jako za nejdelší řetěz a převahu na ostrovech.

Kromě osadníků během hry umisťujete i vesnice, které jsou klíčové pro druhou část hry. Jakmile totiž osídlíte ostrovy a započítáte body, přijdete o všechno kromě vybudovaných vesnic a hra začíná nanovo. Tentokrát nepřiplouváte po moři, ale rozšiřujete se ze svých vesnic, přičemž pravidla pro osidlování jsou totožná.

zdroj: Archiv

Je to vážně zajímavý koncept. Kdyby se Modrá laguna skládala jen z první části, byl by to další Reinerův nemastný neslaný produkt. Ale fakt, že hrajete dvě hry za sebou, přičemž v každé z nich se rozšiřujete jinak, je výborným kořením. Nejenže musíte při první hře myslet na spoustu pravidel bodování, abyste se umístili co nejvýše, ale ještě je potřeba pamatovat na rozmístění vesnic, které silně ovlivní vaše možnosti v následující hře. Upřímně, nečekal jsem nic a dostal jsem hodně.

Jak se hra mění ve dvou hráčích?

Co se přípravy týče, nemusíte v tomto jediném případě odpočítávat dostupné osadníky, protože hrajete s úplně všemi jedné barvy. Jinak byste se s protihráčem na mapě ani nepotkali. Pravidla se dále nemění. Z logiky věci to na mapě není taková řež a tahanice o suroviny, jako v plném počtu hráčů, ale to neznamená, že byste se cítili svobodní. S protihráčem se neustále blokujete, odřezáváte si cestu a spěcháte za rychle mizejícími surovinami. Je to až překvapivě kontaktní boj, i když to tak v prvních pár kolech nevypadá.

Dostane hra doporučení?

Jak je Modrá laguna jednoduchá, tak je chytlavá. Těžká rozhodnutí jsou na denním pořádku, a to jde pouze o umístění jednoho žetonku. Pravidla této hry prakticky není možné zapomenout a rád ji vytáhnu kdykoliv, když zrovna nebude chuť na nějakou pětihodinovou seanci. Ve dvou obstojí na výbornou, stejně tak funguje jako rodinná hra. Tohle se Reinerovi povedlo.

Název:
Modrá laguna
Počet hráčů:
2-4
Herní doba:
30-45 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

Nejnovější články