Jak se daří deskovkám? Příjmy giganta Asmodee sice poklesly, ale firma je stále zisková
Novinka zdroj: Michael Menzel

Jak se daří deskovkám? Příjmy giganta Asmodee sice poklesly, ale firma je stále zisková

21. 2. 2023 9:29 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Francouzský vydavatel deskových her Asmodee patří mezi ty největší na trhu, jelikož pod něj spadají úspěšná studia jako Fantasy Flight Games, Days of Wonder či Z-Man Games a značky jako Osadníci z Katanu, Arkham Horror, Jízdenky, prosím!, Splendor či Dobble. V minulém roce firmu společně s Dark Horse Comics pod svá křídla získal gigant Embracer Group, kterého mohou znát především lidé pohybující se ve videoherním prostředí. A právě Embracer sdílel finanční výsledky této deskoherní firmy za poslední čtvrtletí (od října do prosince) roku 2022.

V tomto fiskálním období firma vygenerovala tržby v hodnotě zhruba 8,83 miliardy korun. Mezi nejúspěšnější tituly, jež se o tento výsledek postaraly, patří Star Wars: Klonové války, Splendor Duel, Challengers!: Vyzyvatelé, Twilight Inscription a Heat (všechno vyšlo i v českém překladu). Nicméně i přes tento hezký výsledek to znamená 5% pokles oproti stejnému období v roce 2021.

Tento pokles podle samotného Embraceru věrně reflektuje aktuální situaci ve Spojených státech amerických, kde trh čistě deskových her zažívá lehký útlum. Firma odhaduje, že tento segment stolní zábavy od dubna do prosince 2022 klesl o 7 %. Když se ale podíváme na stolní zábavu jako celek, tak ta zase v tomto období zažívá mírný nárůst o 1 %, které je podpořené odhadovým 21% vzrůstem v segmentu „sběratelských kartiček“.

Asmodee i Embracer ale i nadále mohou být spokojení, jelikož poslední kvartál roku 2022 byl pro ně stále ziskový a provozní příjem Asmodee má činit zhruba 1,3 miliardy korun. Za celý aktuální fiskální rok, tedy za posledních devět měsíců pak dosáhla společnost na provozní příjem v hodnotě necelých 1,9 miliard korun, zatímco tržby se zastavily na 21,5 miliardách.

Nejnovější články