Islandsko-české studio Gamia Games chystá deskovku Vedur inspirovanou islandskou mytologií
Novinka zdroj: Gamia Games

Islandsko-české studio Gamia Games chystá deskovku Vedur inspirovanou islandskou mytologií

6. 4. 2023 12:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svavar Björgvinsson a Monika Brzková dohromady tvoří autorské duo a studio Gamia Games, které v roce 2019 odstartovalo sérii The Nordic Heritage Collection, jež oslavuje historii Islandu a Skandinávie tituly, které se v těchto lokacích odehrávají v dobách středověku. Specificky sem spadají hry Sagnir (dříve známá jako Mythical Island) a Runir. A když se všechno nakonec povede, tak brzy bude série obohacená o další projekt – Vedur.

Vedur si stejně jako jeho předchůdci hraje se severskou tematikou, kdy tentokrát zdůrazňuje islandské počasí. Králův vrchní vševidoucí totiž zemřel, takže je vůdce země poněkud nejistý tím, co přinese budoucnost. Proto se do světa rozkřiklo, že je třeba co nejdříve nalézt náhradníka v této pozici. Do rolí těchto potenciálních náhradníků se převtělí právě hráči, kteří musí vytvořit co nejpřesnější předpovědi počasí, aby mohli stanout po boku panovníka. S úkolem jim pomůže jejich napojení na duchovní svět.

Hráči tak ve svých tazích hrají karty počasí na společnou herní desku, čímž určují své předpovědi. Čím vyšší číslo se na kartě nachází, tím silnější je proroctví a tím více bodů může hráč získat. Umístění karet je založené na spojování symbolů a jde vlastně o polo-kooperační zážitek, jelikož hlavní deska je sdílená. Po zaplnění políček se vyplní proroctví a hráči, kteří se na něm podíleli, získají určitý počet bodů. Jakmile se všechna políčka zaplní, spočítají se konečné body a ten, kdo jich má nejvíce, se stává novým vrchním prorokem.

zdroj: Gamia Games

Hra patří do kategorie velice svižných karetek a mohou se do ní pustit 2 až 4 hráči. Od jejich počtu se následně odvíjí i délka partie. Délka se ale také odvíjí od toho, jakou ze dvou herních variant zvolíte. V základní každý člověk u stolu bude hrát zhruba 10 minut, zatímco v pokročilé 20. Z toho vyplývá, že základní varianta funguje spíše jako filler, zatímco pokročilá nabízí trochu větší strategické vyžití. V pokročilé variantě máte k dispozici jiné akce a do hry také přichází speciální karty elixírů, které vylepšují vaše schopnosti.

Jestli Vedur vznikne, to záleží i na vás, jelikož vydavatelství Gamia Games se den po spuštění kampaně na Kickstarteru zatím povedlo vybrat 60 % z požadované částky 108 000 korun. Prvních 100 podporovatelů hru získá za příjemných 560 korun (po vyprodání se navyšuje na 600). I za tuto sníženou cenu budete mít přístup ke všem případným odemknutým bonusovým cílům, jako je povýšení kartonových komponent na dřevěné a gravírované kostky.

V případě, že vám unikla některá z předchozích her ze zmíněné série The Nordic Heritage Collection, můžete si je s novinkou pořídit ve výhodnějším balíku. Za 1 150 korun dostanete kombo Veduru se Sagnirem či Runirem. Všechny tři tituly pak získáte za 1 600 korun. K těmto cenám připočtěte 325 až 410 korun za dopravu, kdy celek ještě navýší VAT. Když vše půjde jako po drátkách, vydání Veduru je očekávané letos v listopadu.

Nejnovější články