Hasbro propouští přes tisíc zaměstnanců, tvůrce Magic: The Gathering a Dungeons & Dragons nevyjímaje
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Hasbro propouští přes tisíc zaměstnanců, tvůrce Magic: The Gathering a Dungeons & Dragons nevyjímaje

14. 12. 2023 14:03 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Už, už se zdálo, že alespoň zbytek roku se povede uzavřít bez nepříjemných zpráv o propouštění. Ale pouhé dva týdny před Vánocemi přispěchalo Hasbro s oznámením, že se loučí s 1 100 ze svých zaměstnanců (děkujeme webu Dicebreaker). Ztráty se nevyhnuly ani deskohernímu segmentu navzdory jeho výdělečnosti a růstu.

Smutné zprávy navazují na začátek tohoto roku, kdy společnost propustila 800 lidí. Změny měly firmě pomoci s tím, aby od roku 2025 ušetřila ročně přes 6,7 miliard korun. Současně se tímto krokem chtěla více zaměřit na své nejsilnější značky, vývoj digitálních her i licencování. Jak ale vyznívá ze zprávy zaměstnancům od ředitele Chrise Cockse (za zveřejnění děkujeme Wall Street Journal), změny nebyly dostatečné, proto se v nich musí pokračovat.

Hasbru se jednoduše nepodařilo dosáhnout stanovených cílů (akcie se za poslední rok propadly o 21 %), proto se muselo opět sáhnout k propouštění. Cocks si uvědomuje, že načasování je opravdu nešťastné, avšak tvrdí, že se jednalo o „poslední možnost“ a „páku, za kterou bylo potřeba zatáhnout, aby Hasbro zůstalo zdravé“. Přitom by dost možná stačilo, aby si vysoko postavení lidé odpustili odměny a bonusy, když si samotný Cocks v minulém roce měl přijít na 211 milionů korun...

Ředitel současně uvedl, že zaměstnanci, kterých se změny týkají, budou zpraveni v následujících šesti měsících. Nicméně někteří zjevně nemuseli na srozumění čekat příliš dlouho a nemilé zprávy se k nim již dostaly, o čemž informovali na sociálních sítích. A jak už víte z úvodu, mezi dotčenými se nachází i lidé ze segmentu stolní zábavy, tedy z dceřiné společnosti Wizards of the Coast stojící za Dungeons & DragonsMagic: The Gathering.

Podle jednotlivých prohlášení a změn na profilech zaměstnanců je bezpečné pronést, že se propouštění týká téměř všech oddělení a došlo jak na veterány a vedoucí pracovníky, tak i na nováčky. O práci přišel třeba designér Dan Dillon, který se na páté edici D&D podílel už pět let. V bezpečí nebyl ani vedoucí vývojový redaktor Eytan Bernstein, který pracoval na několika důležitých knihách pro zmíněné RPG. Na vývoji Magic: The Gathering se zase nadále nebude podílet umělecká ředitelka Bree Heiss nebo designér David McDarby.

Svou ránu také dostalo digitální oddělení, do něhož už nepatří ředitelka provozu D&D Digital Wendy Despain nebo producentka a moderátorka D&D Beyond Amy Dallen. Snaha ušetřit nějaké peníze je nicméně natolik veliká, že se kolikrát šlo až na samotné vrcholy. Konec svého působení například oznámil i Michael Kelly – viceprezident pro světové vydávání, jenž ve firmě pracoval dlouhých 18 let.

Zmínění představují pouhý zlomek ze zaměstnanců, kteří přišli o svou práci. Jestli nás čtete pravidelně, změny přímo ve Wizards of the Coast na vás dost možná působí překvapivě. Právě tato dceřiná větev v posledních letech vykazuje zdravý růst v příjmech. Například za poslední čtvrtletí studio zaznamenalo nárůst o 40 % oproti minulému roku. I proto se tvrdilo, že se jedná o segment, který pomůže Hasbru ke světlejším zítřkům. Jak už ale nyní víme, neznamená to, že to bude beze ztrát.

Nejnovější články