Ezra and Nehemiah startuje novou starověkou trilogii od Shema Phillipse a Sama Macdonalda
Novinka zdroj: Garphill Games

Ezra and Nehemiah startuje novou starověkou trilogii od Shema Phillipse a Sama Macdonalda

24. 10. 2023 12:36 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Dvojici Shem Phillips a Sam Macdonald můžete znát především díky historickým trilogiím, kam patří například Jižní Tigrid a Západní království. Tyto komplexní eurovky tradičně na stoly přináší pravidlově náročnější strategie, které baví svými propracovanými principy, jednotlivé díly se od sebe docela výrazně liší a současně seznamují se zajímavými érami. A přesně v tomhle duchu bude pokračovat i jejich další trilogie, která hráče vezme to starověkého Izraele.

První díl vyjde v srpnu příštího roku a jmenuje se Ezra and Nehemiah. Opět půjde o hutnou zhruba dvouhodinovou strategii pro 1 až 4 lidi, jež opravují zdi a chrám v Jeruzalému pro navrátivší se vyhnance. Během tří kol hráči využívají karty, dělníky i zdroje, aby opravou staveb a seznamováním vyhnanců s Tórou získávali vítězné body. Do toho ještě rozvíjejí půdu, cestují do osad za hradbami a udržují oheň v oltářích, aby jejich víra posloužila všem.

Každé kolo představuje jeden týden, který vždycky končí sabatem. Během něho se odpočívá a slaví, proto potřebujete jídlo. Kromě toho se ale ještě hodnotí provedená práce. Jestli se chcete o průběhu dozvědět přesnější informace, dobře poslouží anglická pravidla. Od opravdu důvěrného seznámení tu však je hratelná digitální ukázka v Tabletop Simulatoru.

Ezra and Nehemiah aktuálně vybírá peníze na Kickstarteru, kde má na svém kontě již 4,6 miliónů korun. Autoři se nicméně rozhodli jít cestou, na níž nenabízí bonusové cíle a rovnou je zakomponovali do základu, který v přepočtu stojí zhruba 1 050 korun. Jestli k němu chcete ještě kovové mince, vyjde vás na 1 400. V obou případech se cena ještě povýší o 350 korun za dopravu. Poplatky a daně jsou již zahrnuté v ceně. Ke všem objednávkám dostanete zdarma promo šesti dílků svitků.

V roce 2025 posléze vyjde druhý díl, který vytvoří Bobby Hill a z pohledu mechanismů naváže na Hadriánův val. Trilogii v roce 2026 uzavře poslední projekt, který bude opět v režii Shema Phillipse.

Nejnovější články